Plafonddienst met God | Persoonlijk verhaal

Uren wakker liggen en draaien. Ik pieker en maal me suf. Had ik het maar anders gedaan. Had ik maar beter mijn best gedaan. Had ik maar geluisterd naar… Had ik maar, wat is dat voor vraag? Nadenken over iets wat al is gebeurd, dingen die ik niet meer kan veranderen. Ik doe het weer.
Ik pak mijn telefoon en klik op Spotify. Plug mijn oortjes in en veeg de tranen van mijn wangen. Ik ga rechtop zitten in bed, doe de gordijnen een klein stukje open en kijk naar buiten. De donkere nacht in. Alleen de lantaarnpaal beschijnt de straat met een zwak licht.

De uren kruipen voorbij. 2 uur, 3 uur, 4 uur. Daar gaat mijn nachtrust weer. Ik denk aan de dingen die ik gemist heb in mijn leven en wat ik nog zou willen doen maar waar ik tegenop zie of niet durf.
Oké, vrolijke muziek aan. Kom op! spreek ik mezelf bemoedigend toe. Ik loop naar de badkamer en kijk in de spiegel. Ik forceer een lach en probeer wat te bewegen op de muziek.

Verdriet is oké

Wat is gebeurd is gebeurd. Daar verander je niks meer aan. Verdriet is oké. Net zoals een flinke huilbui op z’n tijd. Gedachtes zitten alleen in je hoofd en bepalen niet wie je bent. Ik heb altijd al moeite gehad met slapen. Zodra de nacht begint slaat mijn verleden haarscherp op mijn netvlies. In mijn hoofd mengt mijn geschiedenis zich met het heden en als een spiegel in een spiegel rent de werkelijkheid bij me vandaan.

Vicieuze cirkel

Hoewel ik hier al jaren mee worstel blijft het lastig om tegen deze vicieuze cirkel in te gaan.
Trucjes om toch te kunnen slapen en rustig te blijven zijn er wel. Bijvoorbeeld: leuke filmpjes, muziek aanzetten, Lezen of natuurlijk bidden.

Tijdelijk dal

Maar soms moet je er wel aan toegeven dat je gedachtes een loopje mee nemen. Als je er maar bewust van bent dat je gedachtes alles in het negatieve trekken op dat moment en je gevoel gaat daar in mee. Op dit moment voel je je zo, puur door de spookgedachtes die je mee het dal in leiden. Een tijdelijk dal weliswaar, want na de regen (of tranen) schijnt altijd weer de zon. Elke traan staat zo bol dat hij gebruikt kan worden als lachspiegel.

God ziet jou

God ziet jou. Als je afdwaalt van de werkelijkheid is Hij er nog steeds. Hij ziet jouw verdriet, jouw pijn. Als de wereld te zwaar wordt om te dragen voor je en je slaap ver te zoeken is door gepieker, weet dan: God heeft de wereld al overwonnen (Joh. 16:33). Hij heeft een plan voor jou.
Je kan doemdenken en verdrinken in je tranen, maar jouw route is al uitgestippeld. Zorgvuldig en met meer liefde dan er op aarde gevonden kan worden. Er wordt voor je gezorgd en er zal nooit een last op je schouder gelegd worden die niet te dragen is door jou als mens.

Ben jij ook in gevecht ’s nachts met je hoofd? Pieker jij ook over verleden, heden of toekomst? Bid tot de Heer en vraag Hem om rust. Hij wil jou helpen, ALTIJD! Bij Hem kom je thuis. Dat is je veilige haven.

Psalm 4:9. In vrede leg ik mij neer en meteen slaap ik in. Want u Heer laat mij wonen in een vertrouwd en veilig huis.

Slaap lekker, kind van God.

Spreuken 3:24
Je hoeft niet bang te zijn wanneer je slapen gaat, je slaap zal vredig zijn.

Photo by Ann Danilina on Unsplash