Prikkels – Hoop in mij

‘Geen angst houdt mij nog vast
Ik ben volledig vrij
Ik maak de wedstrijd af’
 
‘Pfff kan die muziek misschien wat zachter? Wat is die tekst toch een onzin.’

Dit zou zomaar een gedachte kunnen zijn die bij je opkomt als je last hebt van alle prikkels om je heen. Bijvoorbeeld als geluiden of geuren zo sterk zijn dat je het idee hebt dat je er niet meer aan kunt ontsnappen. Of als je door wat er om je heen gebeurt, zo enorm veel gedachten krijgt zodat je maar niet kunt stoppen met blijven denken en piekeren. De gedachten staan dan als gestoorde fans achter de dranghekken, klaar om naar binnen te rennen. En dan hoor je Reyer met deze tekst… Hoezo nou, ‘geen angst houdt mij nog vast’? Hallo, heb je mijn hoofd niet gezien? Ik voel me echt niet vrij hoor!

Angst

Ik loop over van gedachten, en daardoor ben ik bang voor de toekomst. Maar eigenlijk ben ik ook bang voor het nu. Ik heb geen idee hoe ik morgen door moet komen, en eigenlijk zie ik ook al tegen vandaag op. Wat als alles om me heen me vandaag weer eens te veel wordt? Dat ik nog voor de lunch eigenlijk al geen zin meer heb in de rest van de dag, omdat mijn energie al helemaal op is? Hoe verder op de dag het is, hoe moeilijker het wordt om te onderscheiden of mensen iets aardig of vervelend bedoelen, en hoe moeilijker ik alles een plekje weet te geven. En dan nu ook nog de twijfels en malende gedachten over het liedje. Houdt het dan nooit eens op?

Als je deze gedachten herkent, zou ik je willen vragen om samen met me naar de rest van de tekst te kijken. Er staan nog een heleboel nadenkzinnen in waar je misschien iets aan hebt.

Want kijk nou eens naar de zin die komt op het moment dat je de muziek even wat zachter wilde zetten.
 
‘U baant de weg voor mij.’
Die wedstrijd uit de tekst, het vrij voelen van je angsten… Je hoeft het niet alleen te doen. God baant de weg voor je, Hij zal je helpen om je minder angstig te voelen. Of je enigszins rust te bieden in de momenten dat je eigenlijk tot totale ontploffing lijkt te komen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Spreuken

Kijk maar in de Bijbel, bij Spreuken 3:5-6:
Vertrouw op de Heer met heel je hart,
Steun niet op eigen inzicht
Denk aan hem bij alles wat je doet
Dan baant Hij voor jou de weg.

Vertrouwen

Heb vertrouwen in de Heer, hoop op Hem. Hij heeft het goede met ons voor, en dat is misschien lastig te begrijpen als je hoofd al zo enorm vol zit. Maar weet dat God een weg voor jou baant door al die prikkels en gedachten heen.
Het heeft tijd nodig, bij de een meer als bij de ander, en misschien gaat het overprikkeld raken wel nooit over. Probeer al die gedachten en moeilijke dingen bij God neer te leggen. Die ingewikkelde gedachten zijn het inzicht waar je niet op hoeft te steunen. Geef het maar aan Hem. Uiteindelijk zal het je tot rust brengen. Jezus wil jouw Hoop zijn.

En als er toch kortsluiting in je hoofd ontstaat, denk of zing dan deze tekst van Reyer. Eigenlijk is het nummer zo slecht nog niet….

 ‘Geen angst, geen oordeel
Maar hoop op heerlijkheid
Geen angst, maar vrede
Jezus de Hoop in mij’

Photo by Milada Vigerova on Unsplash