Ramadan en het Suikerfeest

Zeventien juli is het feest. Moslims die de afgelopen maand hebben gevast, vieren dan met het Suikerfeest dat de ramadan voorbij is. Dat gaat samen met cadeautjes, familiebezoek en heel veel lekker eten.

Ramadan

De Ramadan vind plaats voor het Suikerfeest. Het is de negende maand op de islamitische kalender. Tijdens de Ramadan mogen moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten en drinken, roken, vrijen, vloeken en liegen. Daarnaast zijn ze in deze maand vaak meer bezig met hun geloof. Moslims vasten omdat:

  • het bij een van de vijf zuilen van de Islam hoort en dus verplicht is. (Net als het geven van geld, rituele gebeden, de geloofsbelijdenis en een reis naar Mekka);
  • ze het zien als een manier om gehoorzaam te zijn aan God en hun ziel te zuiveren;
  • ze op die manier zelfdiscipline te ontwikkelen. De Ramadan volhouden is erg zwaar;
  • het een manier is om hun karakter te versterken;
  • ze op die manier ervaren hoe het is om honger te hebben.

Na zonsondergang mag er wel worden gegeten. Dat gebeurt dan ook vaak tot diep in de nacht met veel lekker eten en gezelligheid.

Gezondheid

De hele dag niet eten en drinken is natuurlijk hartstikke zwaar. Volgens de Islam hoeven zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, jonge kinderen, zieke mensen en oude mensen daarom niet te vasten. Ook als je op reis bent of zwaar werk hebt, mag je gewoon eten en drinken. De dagen die je mist, moet je later wel inhalen.

De eerste dagen hebben mensen vaak last van hoofdpijn en misselijkheid. Doordat ze overdag niet mogen drinken, drogen ze een beetje uit en daarnaast moet hun lichaam wennen aan een ander eetritme. Concentreren is vaak lastig en moeheid komt ook veel voor. Door ’s nachts genoeg te drinken en te eten, krijgt hun lichaam toch voldoende voedingsstoffen binnen. Soms komen mensen zelfs een beetje aan, omdat ze ’s nachts veel lekkere dingen eten en hun lichaam dat zorgvuldig opslaat voor de dag erna.

Het Suikerfeest

Na 29 of 30 dagen is de Ramadan voorbij en dat wordt gevierd met het Suikerfeest, soms ook wel het ‘kleine feest’ genoemd. In het Arabisch heet het ‘Id-al-fitr’ en dat betekent ‘feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vasten). Het feest begint als de nieuwe maan te zien is en duurt een aantal dagen.

Op de eerste dag trekken alle moslims mooie kleren aan en gaan ze met elkaar naar de moskee. Ze vieren daar met elkaar dat het vasten voorbij is. Er worden cadeautjes gegeven en mensen proberen iets goeds te doen voor anderen en voor de arme mensen om hen heen. Er wordt familie bezocht en vooral heel lekker gegeten. Zoals je vast wel kunt raden, is er vooral veel zoetigheid te vinden. Baklava is een soort zoet gebak dat op de meeste tafels wel te vinden is. Heerlijk om zelf ook eens uit te maken trouwens!

Nederland

Misschien zijn er mensen in je omgeving die meedoen aan de Ramadan. Ik denk wel eens: ‘Wat moet het moeilijk zijn om Nederland een maand lang te vasten’. Overal waar je komt zijn er mensen die wel eten, op school is er een kantine en op het station staan snoepautomaten. Kortom: een grote uitdaging! Misschien is het goed om daar bij stil te staan en rekening te houden met je klasgenootje of je buren als je weet dat ze vasten. Zo kan het leuk zijn om een bemoedigd kaartje door de bus te doen of iets lekkers te brengen als het Suikerfeest begint. Wie weet wat voor mooie gesprekken daar uit tevoorschijn komen!

Ken jij mensen die meedoen of doe je zelf mee? Wat vind je ervan?

In de Belle die eind augustus verschijnt, schrijft Mieke een artikel over suiker. De laatste tijd hoor je vaak dat suiker heel slecht zou zijn. Wat is er nou van waar? Mieke pluist het voor je uit! Wil je deze Belle krijgen, dan MOET je lid zijn van de Huis van Belleclub. Geef je op vóór 10 augustus om deze Belle nog te krijgen. Naast dat je dan Belle in de bus krijgt,  krijg je nog veel meer extraatjes! Je bent al lid van de club voor maar €2, 50 per maand!

Knop_geefjeop

Deze blog werd geschreven door Mieke