Recept: No-melt ice cream cupcakes

  Het maken van cupcakes in een ijsbakje staat al een tijdje op mijn to-do list. Nu de periode aanbreekt met allerlei barbecues en seizoensafsluitingen, leek mij dit de uitgelezen kans om ze te maken voor jullie. Ik neem je stap voor stap mee tijdens dit feestelijke project en laat je weten welk recepten ik hiervoor gebruikt heb. Aan het einde deel ik nog wat tips en geef je een snelle variant van ice cream cupcakes voor als je niet te lang in de keuken wilt staan.

Wat heb je nodig?

Verder:

 • IJsbakjes
 • Spuitzak
 • Spuitmondje 1M
 • Eventueel kleurstof (ik gebruikte wit)
 • Decoratie zoals sprinkles, jelly beans met een cocktailprikker erin (waarschuw je gasten hiervoor of gebruik spaghetti), eetbare bloemen, aardbeien.
 • Eventueel een muffinpan

Hoe maak je de ice cream cupcakes?

(Als je het recept van Laura’s bakery gaat gebruiken dan raad ik je aan om alvast het meelpapje te maken omdat deze moet afkoelen)

Cupcakes

 1. Leg de ijsbakjes op een (oven)plaat of muffinpan
 2. Zet de oven aan zoals beschreven staat in jouw recept
 3. Leg de boter voor de crème alvast buiten de koelkast
 4. Maak de cupcakes volgens het recept of volgens de verpakking.
 5. Vul de bakjes tot ongeveer de helft
 6. Zet de plaat in de oven en hou de voorgeschreven tijd aan
 7. Steek aan het einde van de baktijd met een cocktailprikker in het midden van een cupcake, als hij er schoon uitkomt dan zijn ze gaar! (Nooit de oven tussentijds openen, anders zakken ze in).
 8. Haal de bakjes van de plaat en laat afkoelen, liefst op een rooster.

    

Crème

 1. Maak de crème van je keuze. Als je die van Laura’s bakery maakt, dan adviseer ik je om het meelpapje voor de zekerheid na het afkoelen door een zeef te halen/duwen. Zo weet je zeker dat alle klontjes eruit zijn.
 2. Vul een spuitzak met de crème
 3. Zodra de cupcake is afgekoeld maak je een mooie toef, zoals ik in dit filmpje laat zien.
 4. Decoreer met gezellige sprinkles, snoepjes of wat jij maar wilt!
 5. Eet op en geniet, hou je nog een paar over voor de visite? ;)

Tips:

 • Het voordeel van de crème van Laura’s Bakery is dat het niet erg is als deze even uit de koeling staat op een warme zomerdag. Let er wel op dat hij niet in de volle zon staat, anders wordt het wel jus.
 • Als je niet te lang in de keuken wilt staan dan kun je ook een cupcakemix uit de supermarkt gebruiken en voor de toef slagroom verstevigd met Klopfix. Let er wel op dat slagroom niet lang buiten de koeling kan.
 • Je hoeft niet per se kleurstof te gebruiken om een kleur te geven aan je toef, je kunt ook aardbeienpuree of het sap van bevroren bosbessen of frambozen gebruiken.
 • Ik maakte o.a. decoratie van jelly beans waar ik een cocktailprikker in duwde. Zo lijken het net kleine ijsjes. LET OP: geef dit wel even aan bij je publiek! En anders kun je voor de zekerheid spaghetti gebruiken ;).