Recept Pastéis de Nata

Een aantal jaar geleden ben ik in de zomer naar Lissabon geweest. Daar heb ik een heerlijke lokale lekkernij gegeten: Pastéis de Nata. Deze taartjes zijn hun trots. En dat is te begrijpen, want wat zijn dit lekkere taartjes! Vrij vertaald betekent het ‘soesje met room’. Het is een heerlijk zoet gebakje van bladerdeeg met custardroom.
Als ik zo’n taartje eet, dan waan ik me weer even in de zomer. Lekker op vakantie, vrijheid, rondstruinen door de stad en op terrasjes zitten.
Het wordt kouder buiten. Daarom is het extra fijn om weer even een vakantiegevoel te krijgen. Zet een grote kop thee en draai je muziek nét wat harder. Denk terug aan de fijne, zonnige vakantie en ga lekker bakken in de keuken! Het recept voor deze kleine custardtaartjes is simpel, mislukken kan bijna niet. Succes!

Voor 10 taartjes heb je deze ingrediënten nodig:

  • 4 eidooiers
  • 250 ml melk
  • 1 vanille stokje
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • rasp van een halve citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 60 gram suiker
  • 1 eetlepel bloem

Oven

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bladerdeegbakjes maken

Rol je bladerdeeg (aan de korte kant) op en snijd deze in 10 gelijke plakjes van ongeveer 1,5 cm. Rol de plakjes iets uit.
Voor deze taartjes heb je een muffinvorm nodig, vet deze in met een beetje gesmolten boter (of voor de bakprinsessen die van gemak houden, met een beetje bakspray). De plakjes bladerdeeg kunnen nu in de muffinvorm. Prik een paar gaatjes in het deeg en zet de muffinvorm eventjes in de koelkast. 

Room maken

– Scheid de eidooiers van het eiwit. Je hebt de eiwitten niet nodig voor dit recept, maar gooi ze niet weg! Je kunt er nog namelijk nog heerlijke andere baksels van maken, zoals meringues.
– Klop de eidooiers met de bloem en de suiker in een kom tot een gladde massa.
– Snijd het vanillestokje open en verwijder het zwarte merg uit het stokje met een mes. Het stokje hoef je ook niet weg te gooien, je kan hier heel makkelijk vanillesuiker van maken. Dit doe je door het overgebleven stokje in een potje of bakje te doen met een beetje suiker en met het vanillestokje. Zo heb je je eigen vanillesuiker gemaakt. Simpel, maar heel lekker!

– In de tussentijd verwarm je de melk met het kaneelstokje, de rasp van de halve citroen (het is wel slim om de citroen van tevoren even te wassen) en het merg van het vanillestokje. Haal het kaneelstokje er vervolgens uit.
– Giet de hete melk beetje bij beetje bij de eidooiers, blijf wel goed kloppen met de garde, anders gaan de eidooiers stollen en kan je je mengsel niet meer zo goed gebruiken.
– Bijna klaar: giet het melk mengsel terug in de pan, breng dit al roerend aan het kookpunt. Nu wordt het mengsel iets dikker, het mag zo dik worden als vanillesaus. Maar niet zo dik als vla. Laat dit iets afkoelen.

Vullen maar

– Haal je muffinvorm met bladerdeeg uit de koelkast En vul de bakjes met de gele room. Voorzichtig, want het mengsel is nog warm.- Schuif de muffinvorm in de voorverwarmde oven en bak de gebakjes in 12 – 15 minuutjes goudbruin.
In de tussentijd kan jij even de keuken opruimen en heerlijk meezingen met je favo nummers!

Deel je zelfgebakken Pastéis de Nata uit aan je vriendinnen, je oma en je moeder en denk eventjes heerlijk terug aan je vakantie.

Deze taartjes zijn trouwens lekker om zowel warm als koud te eten!