Reizen met het OV – de OV-Chipkaart

Reizen met het openbaar vervoer kan soms best wel spannend zijn, zeker als je het niet zo vaak doet of zelfs helemaal nog nooit gedaan hebt. Al die stations, nummers en tijden kunnen behoorlijk verwarrend zijn. Ik vind reizen met het openbaar vervoer soms net een topsport: je moet goed kunnen lezen, heel hard kunnen rennen en ook nog eens goed kunnen rekenen om zeker te weten dat er genoeg op je ov staat. Ik denk dat het wel tijd wordt voor wat tips, want als je eenmaal weet hoe het allemaal in elkaar zit dan is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk! Omdat er best veel over te vertellen is, maak ik meerdere blogjes waarin ik verschillende vervoersmiddelen en hun regels uitleg.

Deze keer vertel ik niet over een specifiek vervoersmiddel, maar iets wat veel van hen gemeen hebben: de OV-Chipkaart. Toen ik het nog niet kende was het voor mij een mythisch plastic kaartje waarvan het scheen dat het goedkoper was – maar ook weer niet. Of toch wel? Er moet saldo op, maar hoeveel? In dit blogje vertel ik jou alle ins en outs over het plastic kaartje dat sinds 2012 het openbaar vervoer beheerst.

Een gele of blauwe?

Je hebt vast al weleens gezien dat mensen met verschillende pasjes rondlopen, maar wat is dan het verschil? Eigenlijk is het heel eenvoudig: een geel pasje is een pasje waar een abonnement op staat en een blauwe is een anonieme kaart. Deze is niet gekoppeld aan jouw gegevens en heeft ook geen foto op het pasje staan.

Hoeveel saldo heb ik nodig?

Per type vervoer verschilt het hoeveel saldo je nodig hebt om in te kunnen checken. Voor de bus, metro en tram is dit hetzelfde: 4,- is genoeg. Als je met de trein reist heb je iets meer saldo nodig: dan moet je zorgen dat er 20,- op je OV-Chipkaart staat, zodat je kunt inchecken. Voor de treinen van Arriva en Syntus heb je 10,- saldo nodig om te kunnen inchecken.

Uiteindelijk wordt alleen het geld eraf gehaald wat jij betaalt voor je reis, de rest van het geld blijft op je pasje staan en kun je een andere keer gebruiken!

Hoe weet ik hoeveel saldo ik heb?

Dit kun je op twee manieren bekijken: bij een oplaadpunt of op internet. Via internet moet je een account maken op de site van het OV en dan je kaart koppelen. Bij een oplaadpunt hou je de kaart voor de scanner en dan verschijnt ook meteen het saldo!

Oplaadpunten vind je niet alleen bij het station, ook supermarkten of andere locaties kunnen beschikken over zo’n oplaadpunt. Dit is meestal een vertrouwd geel paaltje in de buurt van de klantenservice. Hier kun je je saldo bekijken en opwaarderen!

Een OV-Chipkaart kopen

Een anonieme OV-chipkaart kun je op het station kopen, bij dezelfde automaat als waar je eerst losse kaartjes kocht en nu je OV ook oplaadt. Het wijst zichzelf ter plekke!

Je kan een abonnement afsluiten via internet. Wanneer je dan je pas hebt gekregen, is het wel belangrijk dat je deze nog even activeert op het station! Ook dit kan bij onze vertrouwde, gele automaat.

In-/uitchecken

Tot slot, is het belangrijk om altijd weer in en uit te checken. Op het station staan speciale in-/uitcheckpaaltjes of er zijn poortjes waar je doorheen moet. Hier kun je je pasje voorhouden en dan geeft de paal bevestiging dat het is gelukt!

Het is vooral belangrijk dat je niet vergeet om uit te checken. Maar als je het bent vergeten is er nog geen man overboord, hier kun je geld terug vragen.

Extra uitleg

Het bedrijf achter de OV-chipkaart heeft zelf ook een uitleg gemaakt over de OV-chipkaart. Stap voor stap begeleiden ze je door het proces heen, samen met Steffie. Zij herhaalt ongeveer wat ik net heb verteld en je kunt oefenen. Deze site vind je hier!

 Heb jij een OV-chipkaart? En, vind je het moeilijk? Let us know! 

De Huis van Belle agenda is uit! Deze agenda heeft meer ruimte om in te schrijven, er is ruimte voor je geodriehoek én we hebben elke week een leuke challege voor je bedacht die je helpt om van jezelf te houden of leuke dingen voor anderen te doen! Die wil je natuurlijk hebben en bestellen doe je hier!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!