Lekker in je vel – relativeren

Relativeren: ‘op het betrekkelijke van iets wijzen’ (van Dale online woordenboek)

Toen ik op de middelbare school zat was ik 2 jaar lang verliefd op dezelfde jongen. Het was echt heftig want ik zag andere jongens totaal niet staan. Bijna iedereen wist het behalve die jongen zelf. Tot ik op een vrijdag van een vriendin van mij hoorde dat iemand het aan hem verteld had. Ik schaamde me dood. Ik had het gevoel dat de wereld stopte met draaien en ik dacht; “ik kan me nooit meer op school vertonen!”

Het sleutelwoord voor dit soort situaties is relativeren! Als je het woord uitpluist zit er iets van ‘relatie’ in. Je legt relaties met andere situaties zodat je er beter mee kunt omgaan. Hier volgen een paar tips die je kunnen helpen om te leren relativeren.

Over een week, over een maand over een jaar…..

Bedenk hoe je over een week, maand of jaar op deze situatie terug zult kijken. Als je daar even over denkt weet je vaak wel dat het weer voorbij zal gaan. Toen ik 10 was heb ik een keer alle postzegels van mijn moeders ansichtkaarten afgeknipt omdat ik postzegels wilde sparen. Mijn moeder was laaiend, maar ook verdrietig. Ik dacht dat ze dat voor eeuwig zou blijven maar als ik er nu nog eens naar vraag trekt ze hoogstens een spijtig gezicht. Gelukkig maar.

Kijk eens om je heen

Is de kamer wel echt netjes en schoon als mijn vriendin op bezoek komt? Heb ik wel een leuke outfit voor het squashen?  Ik verlies me soms helemaal in kleine dingen terwijl ik, als ik om heen kijk andere dingen zie die veel zorgelijker zijn; zet het journaal maar eens aan. Het gaat er niet om dat je de hele wereldproblematiek op je schouders gaat nemen. Maar soms kan het de zaken wel even in het juiste perspectief zetten.

Te hard voor jezelf?

Wat zou jij tegen je vriendin zeggen als haar iets vergelijkbaars zou gebeuren. “Joh, over een week heeft niemand het meer over die uitglijder die jij in de gang maakte”. Gek, als het over een ander gaat is relativeren veel makkelijker. Probeer dat ook op jezelf toe te passen.

Niet te serieus

Je maakt een suffe opmerking in de klas waar iedereen om moet lachen. Oeps; alle aandacht ineens naar jou terwijl je dat niet wilt. Gebruik de tactiek van de lach en straf jezelf niet te hard af. Het kan iedereen overkomen.

Wat zegt dit over jezelf?

Vraag je af waar de situatie waar jij van baalt betrekking op heeft. Waar zegt het wat over? Zegt het feit dat je per ongelijk met een stuk wc papier aan je schoen uit de wc komt iets over jouw hele persoonlijkheid? Ik dacht het niet. Probeer afstand te nemen en te kijken of de ramp echt zo groot is als jij denkt.

Tot zover de relativeertips. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer!

Welke relativeertactiek gebruik je zelf meestal?