Respect krijgen is in je kracht staan

Ik kreeg de vraag van een meisje van school of ik een stukje over respect wilde schrijven als dagopening. Ik wilde dit heel graag doen, maar wist eigenlijk niet zo goed waar ik nou eigenlijk moest beginnen. Ik heb dus eerst de definitie van respect opgezocht.

Wikipedia zegt het volgende over respect: “Respect betekent aanzien, eerbied of waardering, die men heeft voor (of ontvangt van) iemand vanwege zijn kwaliteiten, prestaties of vaardigheden.”

Eerlijk gezegd verbaasde deze definitie mij een beetje en ben ik het er ook niet helemaal mee eens. Ik denk dat respect ook kan zijn dat je iemand accepteert, en in zijn of haar waarde laat. Je hoeft het niet altijd eens te zijn, je hoeft iemand niet super aardig te vinden. Maar zolang je maar respectvol blijft en dus iemand accepteert zoals hij/zij is, is dat het belangrijkste.

Je bent niet van de ene op de andere dag zelfverzekerd, dat duurt even

Maar hoe zorg je dan dat je respect krijgt van andere? Ik denk dat daar heel veel verschillende manieren voor zijn. Maar voor mij is een van de belangrijkste is: in je eigen kracht staat. Als jij met overtuiging iets zegt of doet komt dat veel beter over, dan als je twijfelt aan je eigen woorden. Ik vind het zelf heel leuk om in “the spotlights” te staan, ik presenteer graag en laat goed mijn mening horen.

Dit is niet altijd zo geweest, ik was vroeger heel onzeker over hoe ik over zou komen op mensen en trok me heel veel aan wat mensen van mij vonden. Ik heb er best een lange tijd over gedaan om me zekerder te voelen, maar ik ging steeds meer geloven in mezelf en vooral in mijn eigen woorden. Je bent niet van de ene op de andere dag zelfverzekerd, dat duurt even. Het vergt echt oefening, vergelijk het met sport. De kans dat je in je allereerste wedstrijd ooit scoort is heel klein, maar als je meer trainingen hebt gehad wordt die kans steeds groter.

Hoe langer en vaker je traint, hoe meer je in je eigen kracht staat en hoe sneller en meer respect je krijgt van bijvoorbeeld klasgenoten tijdens een presentatie.

“Ze richtte zich niet op meningen van andere, maar op wat ze zelf vind.”

Ook deed dit onderwerp me denken aan een vrouw die ik op reis naar Malawi heb ontmoet, Memory. Ze is een activist tegen uithuwelijking en komt op voor tieners en meiden in Malawi. Memory kleedde zich niet zoals het in Malawi gebruikelijk is je te kleden als vrouw. Ze droeg een jurk tot boven haar knie en haar schouders waren onbedekt. De meeste vrouwen die zich zo zouden kleden zouden nageroepen worden met dingen als “Kleed je eens normaal aan” of “Ben je prostituee?” Tegen Memory zei niemand wat. Dit komt omdat zij echt wist waar ze voor stond en dit ook uitstraalde. Ze kreeg respect van anderen omdat ze in haar eigen kracht bleef staan. Ze richtte zich niet op meningen van andere, maar op wat zij zelf vind.

Gerespecteerd worden is fijn, je staat in je eigen kracht en wordt geaccepteerd om hoe je bent. Iemand kunnen respecteren is misschien nog mooier. Je geeft er iemand extra kracht en zelfvertrouwen mee en het betekent dat jij naar mensen kunt kijken zonder oordelen.

Foto door Ingrid_Stijling voor Belle