Review – Beroep onder de loep

We kregen weer een gaaf boek binnen om te reviewen! Judith van Helden schreef ‘Beroep onder de loep’, een boek wat op een heerlijk creatieve manier allerlei beroepen voor meiden op een rijtje zet. Van juf tot schipper en van boerin tot psychiater, dit boek laat je kennismaken met maar liefst 40 (!) verschillende beroepen. Weet jij nog niet wat je wilt worden? Lees dan even verder, wellicht gaat dit boek jou helpen.

Beroepentest

Het boek begint, na het voorwoord, met een korte beroepentest. Beantwoord 5 vragen en lees in de uitslag wat dat over jou zegt. Om een beroep te kiezen is het handig dat je jezelf een beetje kent; zo kun je voor iets kiezen wat bij jou past.

Diversiteit

Het fijne van dit boek is dat het niet alleen de ‘standaard’ meisjesberoepen als juf en verpleegster onder de loep neemt, maar rekening houdt met heel veel verschillende typen meiden. Je vindt zelfs beroepen als voetbalcoach, laborant, wielrenner en brandweervrouw in dit boek. Elke twee pagina’s gaat over een beroep. Voor elk beroep is een vrouw geïnterviewd; zij vertelt wat ze doet, hoe haar dag eruit ziet, wat mooie en moeilijke kanten van haar beroep zijn, of welke tip zij heeft voor meiden. Doordat er bij elk beroep weer andere vragen worden gesteld en de opmaak steeds weer heel anders is, blijft het steeds een feestje weer een nieuw beroep te ontdekken.

Creatief

Marieke ten Berge heeft van elk persoon die aan het woord is een te gekke pic getekend! Daarnaast staan de pagina’s vol heerlijke tekeningetjes die passen bij het beroep dat aan de beurt is. Dit geeft het boek een heel gezellige en creatieve uitstraling. De pagina’s zijn omlijst met een gekleurde rand, maar natuurlijk niet te strak – dat zou maar saai worden. ;) Wat ik ook erg grappig vind is dat er een persoonlijk eigenaardigheidje bij elk persoon staat. Bijvoorbeeld wat diegene graag nog een keer wil doen (motorrijbewijs halen), haar gekste gewoonte (auto gebruiken als rijdende schuur) of favoriete werkplek (onder een palmboom). Dat zijn misschien nog wel de leukste stukjes om te lezen!

 

Kind van God

Bijzonder aan dit boek is dat het ook bijbelse beroepen laat zien: de koerierster Febe en de profetes Debora komen aan het woord. De schrijfster van het boek is christen en begint het boek daarom ook met je te laten zien dat je een kind van God bent. Dat betekent dat God jou gemaakt heeft en je je eigen unieke talenten gegeven heeft. Ze spoort je aan te zoeken naar wat bij jóu past, zodat je iets gaat doen waarin jij die talenten goed kunt gebruiken.

Leeftijd

‘Beroep onder de loep’ is geschreven voor meiden vanaf tien jaar. Ook als je ouder bent is het een hartstikke leuk boek om door te bladeren, maar als je bijvoorbeeld in klas 4 of 5 zit, kan ik me voorstellen dat je liever een iets ‘volwassener’ boek pakt als je op zoek wilt naar een passend beroep.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zou jij willen worden?

Lijkt dit jou een fijn boek om te ontdekken welke beroepen jij leuk vindt? We geven een boek weg! Vul het formulier hieronder in en wie weet gaat ‘ie naar jou!

Oeps! We konden je formulier niet vinden.