Review – IJspret van Linda Lomelino

Wie mijn blogs een beetje volgt weet dat ik er van houd om dingen zelf te maken. Pure smaken, precies weten wat er in zit, een beetje experimenteren om het nog lekkerder te maken: daar word ik echt blij van. Toch zijn er nog heel veel dingen die ik uit gemakszucht of onwetendheid gewoon kant en klaar uit de supermarkt haal. IJsjes bijvoorbeeld. Voordat ik het boek IJspret van Linda Lomelino kreeg dacht ik dat ijs vet moeilijk was om zelf goed te maken en dat je er op z’n minst een ijsmachine voor nodig had. Dankzij dit leuke boek heb ik voortaan altijd een portie zelfgemaakt ijs in de vriezer staan, want het is én heel makkelijk, én heel lekker!

IJspret_Voorplat_HR

Het boek IJspret

Door de ijsjes op de voorkant kreeg ik gelijk zin in een ijsje, zelfs al regende het buiten pijpenstelen. Het boek begint met twee pagina’s uitleg en basiskennis. Niet verplicht om te lezen, maar wel handig. Ken jij bijvoorbeeld het verschil tussen een sorbet en een sherbet? Ik had van dat laatste nog nooit gehoord! Vooral het kopje ‘ijs maken zonder ijsmachine’ was voor mij een eye-opener, zoals je wel begrijpt.

De recepten zijn ingedeeld op soort. Roomijs, sorbets, ijsjes op stokje, tot ijstaarten aan toe. De variatie is groot, van makkelijke en snelle recepten, tot iets ingewikkelder. De foto’s die erbij staan zijn om van te smullen. Linda Lomelino is een Zweedse foodblogger en ik ben dol op Scandinavische styling. Heel rustig, maar wel ontzettend lekker.

Snel vanille-ijs (pag. 13) (1)

Getest

De recepten zelf zijn duidelijk omschreven. Ik heb twee recepten uitgeprobeerd en ze zijn allebei perfect gelukt! Bij de langere recepten is het soms wel lastig dat er geen cijfers staan bij de stappen. En je moet soms even zoeken waar je ook al weer was, maar zelf heb ik daar geen moeite mee. In de recepten gebruikt Linda soms vanillepoeder. Dat is wat lastig te verkrijgen, maar ik heb het zelf vervangen door het merg van een vanillestokje (want dat is het eigenlijk, maar dan vermalen tot poeder). Het resultaat was subliem!

Eindoordeel

Om kort te zijn: dit boek is echt een aanvulling in mijn kookboekencollectie en ik verwacht dat ik het komende zomer regelmatig uit de kast zal halen. De recepten zijn duidelijk en goed te volgen. Bovendien is er heel veel variatie. Chocolade, verschillende soorten fruit, noten: er zit vast iets bij dat je lekker vindt. Ook staan er achterin nog leuke recepten voor zomerse drankjes en toffe extra’s, zoals een recept voor ijshoorntjes en verschillende sauzen. En had ik al gezegd dat ik de fotografie echt super vind? Al met al een boek waar je deze zomer (en alle zomers erna!) heerlijke recepten uit kunt halen om samen met je vriendinnen te maken en op te eten!

IJspret – Linda Lomelino. Uitgeverij Kosmos. €17,99

Snel vanille-ijs (pag. 13) (2)

Recept:  Snel vanille-ijs

ijs

Stap 1: Roer de melk en de suiker in een schaal door elkaar tot de suiker opgelost is.

Stap 2: Meng de slagroom, het vanillepoeder en eventueel het vanille-extract of de wodka erdoorheen.

Stap 3: Doe het mengsel in de ijsmachine en laat deze draaien tot het ijs klaar is. Schep het daarna in een kom. Zet het ijs 2-3 uur voor het serveren in de vriezer. Of zonder ijsmachine: zoals ik al schreef kun je dit ijs ook zonder ijsmachine maken. Doe het ijs in een kom en zet het in de vriezer. Roer het elk uur even goed door, totdat het bevroren is. Dit kun je met de handmixer doen, maar met een lepel ging bij mij ook prima.

SONY DSC

En, wat vond ik ervan?

Het recept is inderdaad snel en bovendien erg makkelijk te maken, want er kan weinig fout gaan. Het testteam (bestaande uit mijn man en mijzelf) is zeer te spreken over het eindresultaat, zelfs zonder ijsmachine! Het ijs is erg smaakvol en voelt ook lekker in je mond. Wat ik echt tof vond is dat er helemaal geen ijskristallen zijn ontstaan! IJskristallen zijn van die harde brokjes bevroren water die nog wel eens in goedkoop supermarktijs (en in het ijs van slechte ijssalons) zitten. Ik ga het nog wel een keertje maken met volle melk in plaats van halfvolle melk, want ik denk dat het daardoor nog lekkerder wordt.