Roekeloze liefde tot aan de ballenbak

Dat God tot mensen spreekt in de bijbel is misschien niet nieuw voor je. Dat Hij ook tot de mens vandaag de dag spreekt door middel van woorden, teksten, muziek of beelden misschien wel. Of misschien heb je er weleens van gehoord, maar voelt het alsof dat niet kan. Ik kan me die kritische houding en vragen goed voorstellen. De bijbel roept ook op om te toetsen wat er gesproken wordt. Het beeld dat ik met jullie wil delen, deel ik niet vaak met mensen, omdat ik het nogal gek en een beetje grappig vond. Toch heeft het mijn geloofsleven verrijkt en een grote boost gegeven, waardoor ik, na wat aanmoedigingen van goede vrienden, dit toch met jullie wilde delen.

Reckless love

Samen met wat vrienden was ik een aantal jaar geleden op een conferentie van onze studentenvereniging. Op de zaterdagavond was er een aanbiddingsavond waar ik graag naar toe wilde. Op een gegeven moment kwam het nummer ‘Reckless love’* voorbij. Een lied dat ik ontzettend mooi vind, maar ook lastig. Vooral wanneer er gezongen wordt wat God allemaal voor dat ene schaapje doet. Er is geen schaduw die niet wordt opgelicht. Geen berg die te hoog is. Geen muur die niet zal omvallen en geen leugen die standhoudt. Ik vond het zo bizar klinken. Zou God echt elke berg over gaan voor mij? Zou Hij écht alle muren rondom mijn hart kunnen breken? Is er écht geen leugen die standhoudt?

Beeld

Het voelde om eerlijk te zijn als een ver weg van mijn bed show. Ik wist wel dat God al deze ‘grote dingen’ zou doen, maar tegelijkertijd voelde het ook zo standaard, omdat ik zo vaak had gehoord dat de leugens zouden breken, de muren zouden neervallen en God een weg zou maken. Alsof God ergens daarboven aan het strijden was, maar waar ik nog weinig van merkte. De liefde van God was voor mij nog zo abstract. Maar juist toen we dat stuk aan het zingen waren, liet God mij een beeld zien. Een beeld dat ik in eerste instantie niet begreep en waar ik om moest lachen, want God, dit was toch niet serieus?

Ballenbak

In dit beeld zag ik een ballenbak. Zo’n ouderwets gevuld bad met rode, blauwe, gele en groene, plastic ballen. Rechts in de hoek zag ik een blauw kinderklimtoestel met een glijbaan. Bovenin stond een bang, klein meisje dat niet meer naar beneden durfde en snikkend op het blauwe plateau stond. Ik zag een man zich door alle ballen heen richting het meisje bewegen. En niet zomaar, nee, de man droeg een tompoucenpak. Verkleed en al vond de man zijn weg naar boven en kwam bij het meisje aan dat hij liefdevol in zijn armen nam en troostte.

Niets te ver

Misschien begrijp je mijn eerste reactie wel, dat ik er niets van begreep en mezelf afvroeg wat dit was. Kwam het überhaupt wel van God? Maar hoe langer ik er over nadacht en opnieuw de bridge van het lied hoorde, hoe meer ik het begon te begrijpen. Ja, God doet grote dingen. Jezus pleit voor ons, muren worden doorbroken en leugens houden geen stand. Maar ik geloof ook dat wanneer er staat dat Hij alles doet en achter laat voor dat ene schaapje, Hem niets te ver gaat. Dat Jezus zo een ballenbak in zou duiken, in een tompoucenpak, om dat kleine meisje dat even niet meer verder durft te troosten. Ik moest lachen en een gevoel van geluk vulde mij. De liefde van God waarover geschreven wordt en die tot alle uiteinden van de aarde rekt, rekt ook naar zo’n gekke ballenbak.

Dichtbij

Naast dat dit me liet zien dat God ook echt wel humor heeft, liet dit ook de liefde van God in mijn hart landen. Liet het God opeens heel dichtbij komen. Als Hij namelijk zélfs een ballenbak in zou klimmen voor dat kleine meisje, hoeveel houdt hij wel niet van haar? Van mij? Van al zijn kinderen?

Raar

Ik kan me voorstellen dat je het misschien raar vindt, het niet gelooft of zelfs oneerbiedig vindt. Toch hoop ik dat je er iets uit kunt halen. Dat je inziet dat God ontzettend veel van je houdt. Dat Zijn liefde ketenen breekt, muren verbrijzelt en schaduwen verlicht. Maar ook dat Hij zoiets ‘simpels’ zou doen als een ballenbak induiken, uit liefde voor jou. Omdat jij bij Hem hoort, Hij bij je wil zijn en Hij simpelweg gewoon zielsveel van je houdt. Het maakt niet uit waar je op dit moment bent. Hij ziet je, Hij is erbij. Dat voelt niet altijd zo en soms merk je dat ook niet. Dat herken ik ook echt wel. Maar juist op die momenten herinner ik mezelf aan Zijn liefde. Roekeloze liefde tot aan de ballenbak.

Wat vind jij van dit verhaal?

* Reckless love – Cory Asbury –> Tip: luister vooral ook het verhaal vanaf 5:50!

 

Foto door Pixabay via Pexels.