Ruim je kledingkast op | 9 tips

Nooit meer twijfels over wat je aan moet. Niet meer dertien keer verkleden voordat je een keuze maakt. Nee, alles in je kast is gesorteerd op soort en kleur. Je hebt weer overzicht. Stel je voor dat je je kast opentrekt en dat je alleen nog maar je lievelingskleren ziet liggen. Jij kent alle combi’s en weet precies welke outfit je NU aan wilt trekken. Het kan echt met deze tips. Ruim je kledingkast op!

 1. Alles eruit

Miranda van Kommer, opruimcoach, weet precies waar je moet beginnen. “Haal alles eruit.” Jup, je hoort het. Maar gooi nou niet alles op een grote berg, begin meteen vast met sorteren. Broeken bij broeken, rokjes bij rokjes en doe dat dan ook voor de rest. En heb je nog kleding van je zus of je bestie in je kast liggen, leg dat dan op een speciale retourstapel.

 1. Schoonmaken

En Miranda zou Miranda niet zijn als ze je niet ook meteen een moederlijk advies meegeeft: “Maak je kast ook meteen even schoon, dan kun je fris beginnen.” En daar heeft ze een punt, want al die stofnesten in je kast gaan aan je kleren plakken. Dat is dan toch minder fris.

 1. Weggooien

Oké, wat heb je nu en wat draag je echt. Miranda hanteert twee regels.

 1. Heb je de kleding 12 maanden niet aangehad, dan gaat dit uit je kast.
 2. Heb je de kleding tussen de 3 en 12 maanden niet gedragen, dan mag je een twijfelstapel maken. Trek alles van de twijfelstapel wel even aan, want past het nog? Miranda: “Die kleding heb je ooit gekocht omdat je het mooi vindt. Bedenk een paar ‘nieuwe’ setjes en leg de twijfelkleding vooraan in je kledingkast. Zo trigger je jezelf om ze te dragen.” Ligt kleding dan na een paar maanden nog steeds – zonder goede reden – te liggen, dan is het exit twijfelkleding.
 1. Sorteren

Sorteer je sokken, onderbroeken en bh’s en stop ze in dozen of manden in je kast. “Hierbij is het belangrijk dat het stapelbaar is.” Kunnen ze dicht, dan krijgt de doos pluspunten, want zo houd je het stof buiten de doos.

 1. Vouwen

“Wat je kunt vouwen, moet je vouwen”, adviseert Miranda. Misschien moet je even een crashcourse vouwen bij je moeder volgen, maar het is het waard. Veel kasten hebben meer legruimte dan hangruimte en volgens Miranda blijven je kleren langer mooi als je ze opvouwt. “Hang alleen dunne dingen op, zoals linnen broeken, bloesjes en jurkjes.”

 1. Stapels

Leg nette stapels terug in je kast, liefst ook nog gesorteerd op kleur. Denk aan je spijkerbroeken en je witte hemdjes. Daarmee creëer je pas echt overzicht. En nu we het toch over hemdjes hebben, waarschijnlijk komen er vanzelf een paar tevoorschijn die je al lang kwijt was.

 1. Combineren

Vaak draag je maar 6 tot 8 setjes kleding en dan ook nog altijd in dezelfde combi. Maak nieuwe combinaties en draag je kleding met nog meer plezier.

 1. Opschrijven

Als je bezig bent met sorteren, schrijf dan meteen ook even op wat je nodig hebt. Zo voorkom je onnodige aankopen. Blijk je nog 15 paar (links en rechts is wel een must) halve sokjes* te hebben, hoef je natuurlijk geen nieuwe te kopen. En niemand heeft toch echt 21 spijkerbroeken nodig?

 1. Overige kleding

 Wat doe je dan met de kleding die je niet meer in je kast legt:

 • Organiseer een online kledingruilparty met je vriendinnen.
 • Verkoop je kleding op Insta, FB of Marktplaats. Verdien je meteen geld voor nieuwe kleren.
 • Kleding die niet meer heel is, of waar die eeuwige ketchupvlek in zit, kun je gebruiken om iets nieuws van te maken (denk aan een tas of kussenhoes) of beplak er de schoenendozen mee die nu in je kledingkast staan.
 • Geen zin of inspiratie? Breng je kleding dan naar een kledingcontainer.

Let’s do this! Ga voor je kledingkast staan en ga deze uitdaging aan. Over een uur is jouw kledingkast getransformeerd in een opgeruimde variant.

*Sokken zijn extreem goed in verstoppen, benieuwd hoeveel sokken jij vindt.

Heb je de smaak te pakken? Lees ook eens deze blog van Diana!

Geschreven door: Ity van Dusschoten

Photo by Becca McHaffie on Unsplash