Zo kom jij meer tot rust

Stil worden en tot rust komen, het valt soms niet mee. Als jij probeert om stil te zijn, lijkt je omgeving juist feest te gaan vieren. Dan is het fijn als je wat rustige plekken weet wat je bewust de stilte op kunt zoeken. Even weg uit de drukte om je eigen gedachten te kunnen horen, Gods stem te verstaan of gewoonweg STIL te zijn.

In de natuur

Neem een kleedje mee en zoek een stil plekje in het bos, op het strand, op de hei of in het park in de buurt. Ga lekker liggen en kijk eens een tijdje naar de lucht. Zijn er wolken die overtrekken? Kun je er vormen in ontdekken? Wat voor geluiden hoor je om je heen? Wat ruik je? Wat voel je? Simpele vragen om je mee bezig te houden en die je hoofd afleiden van al die takenlijstjes. Even bezig zijn met….tja, niet zoveel bijzonders eigenlijk. Rust. Niks. Relaxen. Genieten. Kun je je inbeelden dat Jezus op zijn rug naast je op het kleedje ligt en geniet van het samen zijn met jou?

 Beleveniswandeling.nl

Annelies en Jan-Peter organiseren beleveniswandelingen in verschillende natuurgebieden in West en Zuid Nederland. Ze willen jou graag laten ontdekken dat een wandeling met God rust kan geven door bewust te genieten, stil te zijn of juist in gesprek te zijn en zo tot rust te komen. Wandelen maakt iets los, geeft gelegenheid voor ontspanning, geeft ruimte in je hoofd en ziel, geeft gelegenheid om te luisteren, en biedt mogelijkheden voor een goed gesprek. Ze organiseren speciale wandelingen voor jongeren, maar je bent natuurlijk net zo welkom om een andere wandeling mee te lopen. Kijk voor hun aanbod en data op de website Beleveniswandeling.nl. Henrike heeft vorig jaar een beleveniswandeling meegelopen. Benieuwd hoe ze het vond? Check dan haar verslag op  huisvanbelle.nl/beleveniswandeling/

Een kerk of stiltecentrum

Op vakantie bezoeken we vaak een kerk midden in een stad, lopen er een tijdje rond, kijken naar de religieuze beelden of zitten stil in een kerkbank. Thuis doen we dat eigenlijk nooit, terwijl ook hier steeds meer kerken open zijn of een speciaal stiltecentrum hebben geopend. Google maar eens op stiltecentrum en de naam van een grote stad in jouw omgeving. Wedden dat je een plekje vindt in een kerk of gebouw waar je doordeweeks zomaar binnen mag lopen om de stilte op te zoeken? In Utrecht vind je bijvoorbeeld midden in het winkelcentrum op het station ‘Hoog Catharijne’  een stiltecentrum. Steeds meer kerken bieden samen (dat heet oecumenisch) ruimte aan mensen die graag de stilte of God zoeken. Je mag er gewoon een tijdje rustig zitten. In Katholieke kerken is er ook vaak de mogelijkheid om een kaarsje te branden voor iemand of voor iets waar je mee zit. Als je daarna naar buiten stapt, dan valt het extra op hoe stil het binnen was!

Klooster

Verschillende kloosters in Nederland bieden speciale stiltedagen aan voor jongeren. Zo ook het Dominicanenklooster in Huissen. Ze bieden jongeren graag de gelegenheid om op zoek te gaan naar ieders eigenheid, ieders waarheid en naar ieders bron van leven en liefde. Het klooster met zijn vieringen, meditaties en sfeer van rust en verstilling biedt een unieke kans om met nieuwe ogen naar je eigen leven te kijken. Je kunt meedoen met Kloosterdag, bezinningsweekenden, dialoogweekenden, stiltewandelingen enzovoort. Neem maar eens een kijkje. Of google op klooster en jongeren en vind een klooster bij jou in de buurt.

 In bad

Het klinkt misschien een beetje gek maar nergens kun je zo heerlijk uitrusten als in een warm bad met veel schuim. Lekker ontspannen door het warme water, heerlijke geur door het sop, jij alleen zonder broertjes of zusjes in de buurt. (Wel even de badkamer op slot doen…) Je hoeft nergens aan te denken behalve dat er geen sop in je ogen moet komen. Lekker badderen en luisteren naar het klotsen van het water tegen de badrand. Met een zacht aanbiddingsmuziekje op de achtergrond kun je zo prima uitrusten van een druk hoofd.

Door een massage

Een massage is goed voor de ontspanning van je spieren, je huid en het weefsel daaronder. Kortom, goed voor de ontspanning van je lijf dus. Je lichaam is een belangrijk onderdeel van jouw zijn en met een ontspannen lichaam, kun je veel beter drukke periodes aan. Er is bij jou vast een (christelijke) schoonheidsspecialiste in de buurt waar je terecht kunt voor een fijne rugmassage. Woon je in de buurt van Haarlem, dan kun je ook bij mij (Sonja) terecht. Ik bied een ontspannende rugmassage aan terwijl ik in stilte voor je bid. Niets ingewikkelds, ik vraag of God erbij wil zijn en vraag of Hij je wil zegenen in de dingen die je doet. Na afloop is er tijd om bij te komen en te delen hoe het je hebt ervaren. Nieuwsgierig? Kijk dan eens op mijn facebook. Je bent van harte welkom!

In de nieuwste Belle die op 20 juli bij onze clubleden op de mat valt, staan meer artikelen over rust, bijvoorbeeld hoe je offline gaat en leuke reizen maakt! Je kunt Belle los bestellen in onze shop of clublid worden. Je kunt dan gratis de schoolagenda of het zomerboek als welkomstcadeau kiezen.

Foto’s: Nienke van Denderen. De blog is geschreven door Sonja Nagtegaal.