Ruzie met vriendinnen

We hebben allemaal wel eens ruzie. Soms met je ouders, broer, zus of met vrienden. En dat laatste vind ik zelf altijd het vervelendste. Want bij je familie weet je zeker dat ze wel van je blijven houden en altijd bij je zullen blijven ook al zeg je iets stoms. Maar bij vrienden kan dit heel anders gaan. Bij ruzie met vrienden kan het gebeuren dat het zo erg wordt dat de vriendschap over is. Of nog erger, dat jullie elkaar helemaal niet meer mogen. En als dit gebeurt kan dat echt super rot voelen, waar de ruzie dan ook over ging en wie er dan ook gelijk had. Daarom heb ik hier wat tips over hoe je ruzie met vrienden kan voorkomen en hoe je het weer kan oplossen.

In deze blog gebruik ik alleen het woord vriendin maar alles geldt natuurlijk ook gewoon wanneer je een vriend hebt;)

Tips om ruzie te voorkomen

  1. Praat met elkaar– Het kan gebeuren dat je vriendin iets doet wat jou heeft gekwetst. En dan kan het ook nog zo zijn dat je vriendin niet eens door heeft dat zij iets vervelends heeft gedaan. Het is daarom het beste om gelijk bij je vriendin aan te geven dat ze iets heeft gedaan waar jij je rot bij voelt. Want wanneer je dit niet doet en je houdt het voor jezelf, dan kan het gebeuren dat je je vervelende gevoelens opkropt en dat deze er op een ander moment opeens uitkomen, en dan is de kans op een erge ruzie veel groter. Maar wanneer je op het moment dat er iets vervelends gebeurt hier gewoon gelijk met je vriendin op een rustige manier over praat, dan is de kans groot dat je vriendin hier ook rustig op reageert en voorkom je een ruzie.
  1. Let niet op alle kleine foutjes– Natuurlijk moet je het aangeven wanneer je je niet goed voelt over iets wat je vriendin heeft gedaan maar let erop dat je niet van elk klein foutje een probleem maakt. Want vergeet niet dat niemand perfect is, ook je vriendin niet. Het is logisch dat de ander soms iets doet wat misschien niet helemaal leuk is maar bedenk dan dat jijzelf vast ook niet altijd alles goed doet. Wanneer je echt van elk foutje een probleem maakt kan dit veel irritatie opleveren. Bij je vriendin maar ook bij jou. Want dan kan het zo gaan zijn dat je meer gaat letten op alle foutjes van je vriendin dan op alle leuke dingen die zij doet. En dat is helemaal niet nodig. Maar nogmaals, als je vriendin iets doet waar je je echt vervelend bij voelt, zeg het dan wel tegen haar.
  1. Hou dingen tussen jou en je vriendin– Soms wanneer er iets is gebeurd met je vriendin, of wanneer ze iets heeft gedaan wat jij niet leuk vindt kan je de neiging hebben om dit tegen een andere vriendin te zeggen. Als je ergens mee zit is het natuurlijk fijn om hierover met andere te praten maar je moet er wel voorzichtig mee zijn. Het kan namelijk al snel overgaan in een soort roddel en dat wil je natuurlijk voorkomen. Als je vriendin waar je een beetje problemen mee hebt het gevoel krijgt dat jij negatieve dingen over haar aan andere verteld kan het snel misgaan. Dus probeer om niet op een nare manier over je vriendin tegen andere te praten maar hou alles zo veel mogelijk tussen jullie zelf.

Hoe los je ruzie het beste op?

Praat met elkaar. Ook bij het oplossen van een ruzie is communicatie het allerbelangrijkst. Het kan erg lastig zijn om met je vriendin te gaan praten terwijl je boos op haar bent en het gevoel hebt dat zij eigenlijk sorry moet zeggen. Maar probeer je daar overheen te zetten en wees de wijste, hoe moeilijk dit ook is. Zeg tegen haar wat je dwars zit, wat er volgens jou mis is gegaan en luister ook echt naar hoe zij erover denkt. Alleen door met elkaar te praten kun je elkaar begrijpen en wanneer je elkaar begrijpt wordt het veel makkelijker om het weer goed te maken.

Wat nou als het niet meer goed komt?

Het kan zijn dat door een ruzie de band tussen jou en je vriendin niet meer wordt zoals het was. Hoe erg je ook je best hebt gedaan. Dit geeft natuurlijk een enorm rot gevoel en daar mag je ook echt verdrietig om zijn. Maar vergeet niet dat je nog meer mensen om je heen hebt. Probeer open te staan voor nieuwe vriendschappen en nieuwe mensen in je leven, dit kan super lastig zijn maar soms is het wel het beste.

Heb jij zelf nog tips om ruzie te voorkomen?

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 4 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!