’s Ochtends genieten van school, hoe doe je dat? #2

Terwijl ik deze titel opschrijf, denk ik aan mijn eigen ochtenden. De ene gaat wat gehaaster dan de ander. Als mijn wekker om 6.40 me ruw wakker maakt, ben ik de eerste vijf minuten niet te genieten. Vandaar dat ik dan ook boven blijf :). Toch zal er ook een manier moeten zijn om van deze ochtendtijd te genieten! Daarom heb ik deze blog geschreven, de tweede in mijn blogserie over genieten van school. Heb je mijn eerste blog nog niet gelezen? Klik dan hier.

Ontdek je eigen ritme

Iedereen vindt een andere manier om de dag te starten fijn. Misschien ben jij wel een ochtendmens en loop je s ’ochtends als een zonnestraal door het huis. Toch zijn er ook veel meiden bij wie het in de ochtend gewoon allemaal wat slomer gaat (lees: mijzelf :)). Het is niet erg als de ochtend niet jouw moment is, het is juist goed als je een beetje je eigen ritme begint te ontdekken. Als je weet hoeveel tijd je ’s ochtends nodig hebt, dan is het ook goed als je die tijd neemt. Ga niet overhaasten omdat anderen er sneller over doen, hoeveel tijd je ook nodig hebt, het is goed! Ontdek maar gewoon je eigen ritme!

Genieten van de ochtend

Maar genieten van de ochtend? Zelf denk ik meer aan overleven dan aan genieten, en misschien herken je dit wel. Toch kan je best van de ochtend gaan genieten, denk ik. Zelf houd ik ontzettend van een kopje thee met honing, hier fleur ik helemaal van op! Of wat dacht je van de opkomende zon en het wakker worden van de natuur. Misschien word jij wel helemaal blij van een warme douche en wat muziek aan om goed wakker te worden. Ik zou zeggen: Ga het lekker doen! Vaak zijn we veel te veel gefocust op school, dit herken ik bij mijzelf ook. De ochtend draait bij mij om het klaarmaken naar school en daarbij komt natuurlijk soms de spanning voor een toets of een presentatie. Ik denk dat we met z’n allen moeten opletten dat onze ochtend om meer draait dan alleen de dag die komen gaat en dat we al van dit eerste uur mogen genieten!

God in de ochtend

In al deze haast en focus op school, merk ik dat God er vaak bij mij inschiet. Dit is dan ook de rede waarom ik ’s avond stille tijd neem. Toch ben ik aan het nadenken gezet over waar God al bij mij is in de ochtend. Nou ja, ik geloof dat Hij altijd bij mij is, maar ik bedoel dat ik aan het nadenken ben over wat ik met God doe in de ochtend. Het is zo’n cadeau dat Hij altijd bij mij is, ook in de ochtend. Ook in de tijden dat ik tegen de dag opzie, of dat ik vol ben van enthousiasme. Hij is de reden waarom ik kán genieten van de ochtend. Zijn creaties en kunstwerken zijn ook al in de ochtend te zien! Ik denk dat als we dit beseffen en elke dag opnieuw van proberen te genieten, we steeds meer en meer kunnen gaan leren om van de ochtend te genieten!

Wil jij ook graag meer met God aan de slag in de ochtend? Daag jezelf uit om bijvoorbeeld te bidden, Bijbellezen of worship te luisteren in de ochtend. Dit is misschien spannend of het lijkt onmogelijk vanwege de tijd, maar een oud gezegde vertelt ons dat er altijd tijd is, als je er tijd voor maakt! Ik hoop dat jullie net zoals ik aan het denken gezet zijn en dat jullie de uitdaging aan willen gaan. Laat me graag even weten hoe jouw ochtend eruit ziet en wat je fijn vindt om dan te doen!

Photo by Julian Hochgesang on Unsplash