Same Love

Het nummer ‘Same Love’ van Macklemore & Ryan Lewis ft. Mary Lambert is al een poosje uit, en al die tijd heb ik er al een blogje over willen schrijven. Het nummer ‘Same Love’ gaat over gelijke rechten én acceptatie van homo’s en lesbiennes. Kijk even mee.

Same Love normaal?

In Nederland is het redelijk normaal dat je als homo of lesbienne kan trouwen. We zijn het gewend en kijken er haast niet meer van op, toch? In het christelijke wereldje is het vaak nog anders: daarin is het zijn van homo of lesbie eigenlijk nog een beetje taboe, en ook niet zo vaak geaccepteerd. Er wordt soms gezegd dat het ‘een zonde’ is, of dat je ervan kan genezen.

Dit nummer van Macklemore zette me heel erg aan het denken. Hij zingt dat christenen soms nogal hypocriet zijn: ‘and ‘God loves all His childeren’ is somehow forgotten’. Hij bedoelt daarmee: we zeggen wel dat God van al Zijn kinderen houdt, maar ondertussen laten we merken dat als je als meisje op een meisje valt het dan niet helemaal goed met je zit. God houdt toch niet alleen maar van je als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, als je ‘netjes’ hetero bent?

Same Love heeft een punt!

Ik denk eigenlijk dat Macklemore een punt heeft. We zijn teveel bezig met veroordelen. En de ander veroordelen heeft ons al zoveel slechte dingen gebracht: er zijn oorlogen gevoerd om huidskleur en ras en geloof. We hoeven elkaar toch niet nog eens te veroordelen om de persoon op wie we verliefd worden?

Same Love: pijn?

Macklemore zingt nog meer: ‘kids are walking around the hallway, plagued by pain in their heart, a world so hateful, some would rather die, than be who they are’. ‘Jonge mensen lopen rond, met pijn in hun hart. Deze wereld is zo vol haat. Sommigen zouden liever doodgaan, dan te zijn wie ze zijn’, dat is zo’n beetje de strekking van de schuin gedrukte zin. Willen we dat echt, de pijn van onze medemens negeren? Willen we dat echt, dat ons buurmeisje of dat ene meisje dat reageert op Huis van Belle niet zichzelf kan zijn?

Verliefd op een meisje

We schreven er wel eens eerder over, dat je misschien niet verliefd bent op jongens, maar juist verliefd op meisjes. Wij Belles vinden dat helemaal ok, jij mag zijn zoals je bent! Houd van jezelf zoals je bent, want dat doen wij ook! Wij vinden je tof, hoe dan ook!

En juist hier, op Huis van Belle, willen we graag dat je je thuis voelt, hoe je ook bent. Of je nou op meisjes valt of niet, of dat je nou op jongens valt of niet, het maakt niet uit. Zoals Macklemore zingt: ‘it’s all the same love’, het draait allemaal om dezelfde liefde.

Wat vind jij?

XO Martan