SexSpecial – BioBasics – De kracht van Oxytocine

“Hij is de allerliefste, de allerknapste, de allerbijzonderste en ik wil voor aaaaaltijd bij hem blijven”. Ik wist lang niet hoe het kwam, maar altijd als ik met mijn lief gezoend had wist ik nog zekerder dat hij en ik voor elkaar bestemd waren. Toen ik ging studeren en tijdens mijn opleiding het vak ‘seksualiteit en relaties’ volgde, kreeg ik een antwoord. Maak kennis met het hormoon: oxytocine.

Wat is oxytocine?

Oxytocine is een stofje dat zorgt dat we ons hechten aan iemand. De eerste stoten oxytocine krijgen we als baby al in de armen van onze moeder. Bij aanraking, borstvoeding en oogcontact tussen moeder en baby komt bij beiden veel oxytocine vrij. Dat gebeurt zodat de moeder en de baby zich sterk aan elkaar hechten. Dat is heel belangrijk voor de baby: zo kan het zich veilig, geliefd en gekoesterd voelen.

Als je knuffelt met een vriendin, met je vader of met je lief komt ook oxytocine vrij. Ook oogcontact of mooie woorden kunnen dit hormoon vrijmaken. Dat maakt dat je je hecht aan de persoon met wie je dit deelt. Dat je je gekoesterd voelt, deze persoon helemaal vertrouwt en bij deze persoon wilt blijven. Precies zoals ik hierboven beschreef. En het is niet alleen heel fijn om ons te hechten, we hebben het ook nodig. Het leven is veel te ingewikkeld om het in je eentje te leven.

Bij een orgasme komt extra veel oxytocine vrij. Dat betekent dat als we tijdens seks een hoogtepunt met iemand beleven dat we ons biologisch erg aan deze persoon hechten. Mooi hè?! Daarom is het zo belangrijk om in je huwelijk te blijven gaan voor een goed seksleven. Dat helpt om de band met je lief sterk te houden. Weet je dat alvast ;).. Bij mannen is het hormoon dat vrijkomt trouwens vasopressine. Dat werkt ongeveer hetzelfde, maar kent iets minder hoge pieken dan wij als vrouwen hebben.

Ingewikkeld?

Het heeft ook weer een ingewikkelde kant. Als je eenmaal zo intiem geweest bent met iemand, word je dus erg verbonden met die persoon. En dan is het heel moeilijk als je relatie uitgaat. Je kunt je dan heel leeg en eenzaam voelen. Het is niet vreemd dat je dan erg gaat verlangen naar een vergelijkbare intieme band en sneller opnieuw seks hebt dan je misschien zou willen.

Tips:

  • Wetenschappers zeggen dat 8 knuffels per dag je een gelukkiger mens maken. Dus knuffel veel met iedereen van wie je houdt!
  • Als jij eerder seks hebt gehad en je relatie is uitgegaan is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Voel je je ook eenzaam? Neem dat dan serieus! Praat met vriendinnen erover en knuffel ze regelmatig! Ook als je eerder seks hebt gehad: jij bent kostbaar en je lijf is kostbaar! Je kunt nieuwe keuzes maken.

Heb je vragen? Post ze hieronder!

En.. heb jij vandaag al iemand geknuffeld?

Deze blog werd geschreven door Daniëlle.