SexSpecial – BioBasics: de seksuele cyclus

“Fjiet fieuwww!” Ik maak het wel eens mee dat jongens naar me fluiten of dat ze “sexy” zeggen. Ik voel me daar altijd behoorlijk oncomfortabel bij. Ik probeer het meestal te negeren. Het liefste wil ik me in contact met vreemden niet bewust zijn van seksuele aantrekkingskracht. Terwijl ik in de relatie met mijn lief juist heel blij ben met seksuele aantrekkingskracht.

Seksuele responscyclus?

Vandaag gaan we verder met de Biobasics: de seksuele responscyclus. Wat?? Je zou het ook de seksuele kettingreactie kunnen noemen. Alles wat met seks te maken heeft heeft een plek in deze responscyclus.

Als je nog nooit met een jongen gezoend hebt, zal je waarschijnlijk niet zo veel herkennen van deze cyclus. We zeggen vaak dat meiden wakker gekust worden. Als je voor het eerst begint met zoenen word je je langzaam meer bewust van je seksuele verlangens. Om dan goed met deze cyclus om te leren gaan is best ingewikkeld en daarom schrijf ik deze blog.

Voor jongens is dat anders, zij worden door veranderingen in hun lichaam zich bewust van hun seksualiteit. En hebben dus al natuurlijk te kampen met verlangen en opwinding.

Verschillende fases

Er zijn verschillende fasen in de seksuele responscyclus, dit zijn de belangrijkste:

  • De fase van verlangen
  • De fase van opwinding
  • De fase van orgasme
  • De fase van ontspanning / herstel

In de fase van verlangen heb je “zin” in lichamelijke intimiteit. Je denkt er dan veel aan, voelt je aangetrokken tot je lief en neemt misschien initiatief. Ook als je lief initiatief neemt kan je spontaan verlangen krijgen.

In de fase van opwinding merk je dat je lichaam reageert. Je krijgt bijvoorbeeld hartkloppingen en een blos. De penis van de man wordt stijf en wij vrouwen krijgen een vochtige vagina. Ook interessant: je borsten worden tijdens opwinding iets groter.

Een orgasme wordt door de meeste mensen als heel prettig ervaren. Je bekkenbodemspieren trekken zich dan onwillekeurig samen. Sommige mensen noemen dit hun hoogtepunt of dat ze bevredigd worden. Bij mannen gaat het orgasme gepaard met een zaadlozing en dan gaan zij snel over in een staat van ontspanning. Bij vrouwen is dat anders. Vrouwen kunnen (soms) meerdere orgasmen hebben en ook langer opgewonden blijven.

In de fase van ontspanning herstelt het lichaam zich weer.

Tips:

  • Als je nog niet gezoend hebt, relax!! Ik ken superleuke meiden die ouder dan 20 jaar waren toen ze voor het eerst zoenden. Dat komt dus wel een keer! En dat wil je toch alleen met iemand doen die heel bijzonder voor je is?
  • Wat ingewikkeld kan zijn aan de cyclus is dat het niet zo makkelijk is om eruit te stappen als je opgewonden bent. Daarom is het heel belangrijk om goede afspraken te maken met jezelf en met je lief. Bedenk hoe ver je wilt gaan en hoe je jezelf en je lief daaraan wilt houden. Daarover later meer tips :)..

Heb je vragen of opmerkingen? Post ze hieronder! 

Deze blog werd geschreven door Daniëlle.