SexSpecial Q&A #1

Ha ladies, dank jullie wel voor het meelezen en het stellen van de vragen! Zoals beloofd, een Q&A!

Q: Wat wordt er bedoeld met gezonde seksualiteit?

A: Wat een mooie vraag! Hier zijn veel verschillende visies op. Ik zal je mijn mening geven over wat gezonde seksualiteit binnen een relatie is: Een emotioneel en lichamelijk veilige en bevredigende wijze van omgaan met seksuele gevoelens, seksuele verlangens en seksueel gedrag. Ik bedoel met emotioneel en lichamelijk veilig: er is ruimte voor “nee” zeggen en ruimte om je behoeftes aan te geven. De relatie waarin het plaatsvindt is sterk en veilig genoeg om je emotioneel bloot te geven. Ik bedoel met emotioneel en lichamelijk bevredigend: beide partners komen emotioneel en lichamelijk tot hun recht. Daarbij denk ik dat gezonde seksualiteit niet los te koppelen is van liefde.

Gezonde seksualiteit bestaat natuurlijk ook buiten relaties. Immers elk mens is een seksueel wezen. Dan zou ik het net een beetje anders formuleren: Een emotioneel en lichamelijk veilige wijze van omgaan met seksuele gevoelens, seksuele verlangens en seksueel gedrag.

Q: Hoe oud moet je zijn voor seks?

A: Er zijn verschillende manieren waarop je je vraag kunt beantwoorden. Biologisch, strafrechtelijk, psychologisch en vanuit het geloof. Biologisch gezien is het lichaam van een vrouw klaar voor voortplanting vanaf de start van de menstruatie. Dat is voor elke vrouw op een ander moment, maar meestal tussen de 11 en 16 jaar. Voor volwassenen is het strafbaar om seksueel contact te hebben met minderjarigen (= in Nederland jonger dan 16), ook al wil de minderjarige het wel. Psychologisch gezien is het belangrijk dat de persoon die het betreft rijp is om goed aan te geven wat zij of hij wel en niet wil. De persoon moet rijp zijn om te durven praten over seks en te kunnen zorgen voor veilige seks (bijvoorbeeld zelf een condoom durven kopen). De leeftijd zal dan per persoon verschillen. Vanuit het geloof kan ik je ook geen leeftijd geven. Ik denk dat God ons vraagt om verantwoordelijk en liefdevol met onze seksualiteit om te gaan. Een onderdeel daarvan is denk ik dat het niet vrijblijvend is.

Q: Wanneer ga je te ver met je vriendje?

A: Wanneer het emotioneel en/of lichamelijk niet veilig voelt of het niet veilig is. Als je je er niet goed bij voelt, maar je geeft toch maar toe. Dat kan dus al zijn bij zoenen. Of als hij zich er niet goed bij voelt, en jij probeert het af te dwingen. En als je samen iets anders hebt afgesproken, en toch verder gaat. Dan ga je ook te ver, want je bent samen niet trouw aan wat je hebt afgesproken. Dan is het belangrijk om of de afspraak bij te stellen of te stoppen.

Q: Heb je tips voor wat je kan doen met je vriendje?

A: Als je verkering hebt is het leuk en belangrijk om te ontdekken wat je leuk vindt om samen te doen. De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos! Zomaar wat suggesties: Ontdek of er een sport is die jullie allebei leuk vinden om te doen (bijv. hardlopen, mountainbiken). Lees een boek samen (bijv. een thriller, of een verdiepend boek over relaties: lees elkaar om beurten voor en praat er over). Maak samen een kunstwerk. Doe samen vrijwilligerswerk. Kook een 3-gangendiner voor jullie vrienden of familie. Ga wandelen en spreek met elkaar over de dingen die in jullie omgaan. Duik de bijbel in en bid samen. Zoek naar spellen waarin jullie aan elkaar gewaagd zijn. Succes en geniet ervan!

Binnenkort start ik met de BibleBasics over seks en later komt een tweede Q&A. Is jouw vraag niet beantwoord? Misschien zit hij er volgende keer bij of wordt hij beantwoord in een blog.

Heb je een nieuwe vraag? Plaats hem onder deze blog!

Deze blog werd geschreven door Daniëlle.