SexSpecial Q&A #2

Ladies, het is weer tijd voor een Q&A! De vorige kan je hier vinden.

Q: Hoe kun je ervoor zorgen dat je je grenzen of voorkeuren voor bepaalde dingen goed bespreekt met je vriend? Ik vind het vaak moeilijk daar duidelijk in te zijn. We hebben niet écht het daarover gehad, meer globaal en kort. Any tips? :)

A: Praten over seks is best lastig. Zeker als je al een tijdje samen bent, kan het een soort vanzelfsprekendheid worden dat je bepaalde dingen gewoon doet en er niet (meer) over praat. Het beste kan je hier verandering in brengen door gewoon ermee te beginnen er wel meer over te praten. Praten over moeilijke dingen gaat vaak makkelijker als je elkaar niet direct aan hoeft te kijken. Dus ga wandelen of bespreek het als jullie samen met de auto ergens heen rijden. Geef gewoon aan dat je er graag over wil praten. Zie ook deze blog. Succes!

Q: Hoe moet je de ouders van je vriendje aanspreken?

A: Ja, ik weet nog dat ik dat ook heel lastig vond toen ik net verkering had. Noem je ze bij hun voornaam, zeg je u of jij? Of ga je pa en ma zeggen? Dat laatste voelde voor mij ook heel raar (en nog steeds ;)). Het beste kan je het gewoon vragen aan de ouders van je vriendje. Ik denk dat ze dat juist waarderen dat je daar naar vraagt en respectvol van je zullen vinden! Maar ik begrijp best dat dit spannend is. Je kan het ook aan je vriendje vragen. Of afkijken bij evt aanhang van broers of zussen. Succes! P.S.: En onthoud dit voor later als je ooit kinderen krijgt en die ook relaties krijgen :). Wel zo gastvrij om je gasten te laten weten hoe ze je aan mogen spreken.

Q: Wanneer zou je met je vriendje op zijn/jouw kamer mogen blijven slapen?

A: Uit je vraag maak ik op dat je benieuwd bent naar een regel op dit gebied. Een algemene regel bestaat niet. Het kan zijn dat jouw ouders of de ouders van je vriendje een regel hanteren. En in hun huis mogen zij de regels bepalen. Dus als zij zeggen dat een vriendje niet mag blijven slapen, zal je dat moeten respecteren. Praat er met hen over. Waarom vinden zij dat belangrijk? Mijn ouders zeiden wel eens: “Je moet de kat niet op het spek binden”. Herkenbaar? Met andere woorden: als je jezelf in de gelegenheid brengt makkelijk je grenzen te verleggen, maak je het jezelf moeilijk om vast te houden aan je visie over die grenzen. Vaak stellen ouders regels hierover om je te beschermen. Belangrijk is dat je zelf een visie hierover krijgt. Misschien ben je het niet eens met je ouders. Het lijkt me belangrijk dat je met je vriendje tot een soort gezamenlijke visie komt en daarover in gesprek blijft. Succes!

Q: Heey ik ben verliefd op iemand die paar jaar ouder is wat moet ik doen?

A: Toen ik zelf 16 jaar was werd ik verliefd op mijn huidige man. Hij was 21 jaar toen. Ik vond het heel eng om iets te laten merken daarvan, want ik was bang dat het niet wederzijds was. Dus toen we bevriend raakten deed ik alles om te laten blijken dat ik niet op hem verliefd was. Zo stapte ik nooit bij hem in de auto, maar zorgde ik dat ik met anderen meereed. En kon ik een andere jongen onverdeeld mijn aandacht geven, maar ik bleef nooit te lang met mijn aanstaande man praten. Achteraf heeft hem dat onzeker gemaakt of ik hem wel leuk vond. Daardoor duurde het een half jaar voordat we uiteindelijk pas tegen elkaar durfden te zeggen dat we elkaar leuk vonden. Tja, dus wat moet je doen? Achteraf denk ik dat ik meer in mijn man had kunnen investeren. Maar ja, daar is wel lef voor nodig :). Zorg in ieder geval dat je bevriend raakt en elkaar beter leert kennen. Dus eerst op vriendschap insteken i.p.v. verkering. En wie weet bloeit er wel iets moois op! Succes!

Q: Hoe kan ik mijn lief in zijn waarde laten? Hij gelooft niet in God en zou graag willen dat ik hem volledig accepteer. Dat doe ik ook, maar zijn levensovertuiging zal ik nooit helemaal kunnen accepteren. Dit geeft hem het gevoel dat ik hem alleen maar wil veranderen, terwijl dit niet het geval is.

A: Wat een mooie vraag! Dat je deze vraag stelt laat zien dat je al heel veel snapt van relaties! Knap! Uiteindelijk zal je moeten accepteren dat hij niet verandert. Zoals dat geldt voor elk aspect van een liefdespartner. Als je dat niet kan, dan heeft hij gelijk, dan wil je hem eigenlijk veranderen. Het enige wat je daaraan kan doen is trouw zijn aan je voornemen om dit te accepteren en je lief laten blijken dat je hierin oprecht bent. En misschien komt hij wel tot geloof in God, dat is prachtig! Maar jouw liefde en toewijding aan hem zou daar niet van afhankelijk moeten zijn. Als je dat niet kan opbrengen, weet ik niet of de relatie kan standhouden. Succes!

Zat jouw vraag hier niet bij? Of heb je een nieuwe vraag! Schroom niet, ik vind het heel leuk om vragen te beantwoorden! Post hem hieronder en ik beantwoord hem een volgende keer.

Deze blog werd geschreven door Daniëlle.