Sjoerd Benschop (21) bracht nummer uit over focussen op God

‘We zouden ons moeten richten op God, niet op die drieblik maïsverpakking’

Sjoerd Benschop (21) maakt muziek voor God: een paar weken geleden bracht hij zijn tweede nummer uit. Aan het begin van de coronacrisis raakte hij geïnspireerd om een nummer te schrijven. Sjoerd: “Ik was van alles aan het inslaan in de supermarkt en halverwege dacht ik: wat doe ik eigenlijk? Ik besloot een nummer te schrijven over dat God alles is wat we nodig hebben.”

Sjoerd maakt inmiddels al zo’n vijf jaar muziek. “Ik was op een conferentie en daar kwam zo’n gast naar mij toe dat ik muziek zou schrijven voor mensen om Gods koninkrijk bekend te maken. Daar geloofde ik toen niet echt in. Ik kon niet zingen en speelde helemaal geen instrument. Maar toen ik eenmaal gitaar ging spelen merkte ik dat het mij best goed af ging om dingen tof op muziek te zetten. Toen is het balletje gaan rollen.”

Beginnen met schrijven

“Ik dacht bij mijn eerste ‘nummer’ dat ik de wereld aankon. Ik vond echt dat ik waanzinnige dingen schreef, maar ik zou het nu van mijn leven niet meer op een plaat zetten,” lacht Sjoerd. Een eerste nummer waarvan ik echt dacht dat ik mensen kon inspireren, was ‘understand’. Die maakte ik begin 2018 en was echt een kwetsbaar liedje. Het ging over Gods handelen dat ik niet begreep, alles leek oneerlijk. Ik zong het in het voorprogramma van Rogier Pelgrims en zong het weleens tijdens huiskamerconcertjes. Mensen waren erg geraakt en toen dacht ik ‘misschien kan ik dit wel’.”

‘Ik dacht bij mijn eerste ‘nummer’ dat ik de wereld aankon’

Sjoerd studeert HBO theologie aan de CHE en dit helpt hem in het maken van nummers. “De studie was aan het begin erg moeilijk, maar het heeft veel gebracht in mijn songwriting. Mijn eigen stille tijd en wandel met God heeft daar ook een grote rol in gespeeld. Het is zo waardevol om de woorden die God ons al gegeven heeft te gebruiken. Pas ging ik bijvoorbeeld met Eline Bakker schrijven. We hebben een heel nieuw lied geschreven aan de hand van Psalm 23. Je leert steeds meer over Gods karakter en Zijn liefde als je die Psalm opnieuw leest.”

Stilgezet

Voordat hij zijn laatste nummer schreef, werd Sjoerd eerst even zelf stilgezet. “Corona begon, het was begin maart en mensen waren zo in paniek. Ik herinnerde me dat ik in de supermarkt liep en dacht ‘ik moet zoveel mogelijk ingeblikt voedsel en wc-papier inslaan, anders zit ik straks zonder”. Halverwege het shoppen dacht ik: ‘wat doe ik eigenlijk?’. Ik ging wel afrekenen, zo ben ik dan ook wel weer. Die avond zat ik thuis stille tijd te houden en ik las in de bijbel. Ik las over ‘God voorziet’. Dan sta je mooi te kijken met je blikken bruine bonen die je niet eens lust. En je acht pakken wc-papier.

‘Alsof er in de Bijbel stond: heb je naasten lief als jezelf, behalve als het eten bijna op is’

Ik dacht ‘waar zijn we met z’n allen mee bezig?’ God heeft ons gemaakt, alles op deze aarde en alles wat we nodig hebben. Hij heeft Zijn Zoon gestuurd om ons te bevrijden van zonden. Hij stuurt zijn Heilige Geest om ons te troosten en ons te voorzien. En dan denken wij dat het nodig is om blikken eten in te gaan slaan. Alsof er in de Bijbel stond: ‘Heb je naasten lief als jezelf, behalve als het eten bijna op is.’

Richten op God

Hij besloot een liedje hierover te schrijven. “Ik probeerde verschillende dingen te combineren. Hoe ik de tijd ervaarde, wat God ons beloofd heeft en wat de meest optimale situatie zou zijn. Ik was helemaal moe van het doen alsof er niks aan de hand was. We zouden ons moeten richten op God, niet op die drieblik maïsverpakking. God heeft ons beloofd dat Hij ons in alles wat we nodig hebben zal voorzien. Het liedje was al vrij snel een geheel. Toen heb ik het voorgelegd aan mijn beste vriend, hij is heel muzikaal en heeft ook muziek gespeeld op mijn twee platen. Hij vond het helemaal waanzinnig.

‘We zouden ons moeten richten op God, niet op die drieblik maïsverpakking’

Ik merkte dat ik het spannend vond. Ik wilde het niet uitbrengen omdat ik zo graag de aandacht wilde. Ik wilde het uitbrengen om mensen terug te brengen bij God. Niet om popiejopie te doen over mijn talenten, want die heeft God aan mij gegeven. Het heeft even geduurd voordat we het opnamen. Halverwege oktober zat ik bij mijn beste vriend op de bank en ik zei: ‘we moeten het gewoon doen’. Ik heb onze gitarist en onze producer geappt. Twee weken later was alles opgenomen en nog een week later lag de uiteindelijke mix in de mailbox.”

Positieve reacties

“27 november was het zover, we brachten het nummer uit! We hebben gigantisch veel reacties gehad, meer dan we ons konden voorstellen. Op het moment van de release heb ik denk ik wel vijftig berichtjes gehad. Iedereen was het aan het delen en overal in het land werd het geluisterd. Move wilde het delen en het nummer is op Groot Nieuws Radio geweest. Ook onbekenden lieten weten hoe te gek ze het nummer vonden.

‘Ik heb ruim vijftig berichtjes gehad’

We hebben als bandje gewoon gemerkt dat dit soort muziek is wat mensen nodig hebben. Al zijn het er maar tien, voor hen willen we dit dan doen. Vorige week hebben we twee nieuwe demo’s opgenomen, dat worden te gekke nummers. Er liggen genoeg ideeën. Maar het is ook afhankelijk van wat God wil. Net zoals we nu het gevoel hadden dat God dit wilde, willen we dat met andere nummers ook hebben. Tuurlijk vinden we het te gek om te doen, maar het moet wel terugkomen bij de glorie aan God.”

Luister hier de single van Sjoerd Benschop:

Wil je meer lezen over de muziek van Sjoerd Benschop? Hier vind je zijn website.

De headerfoto van Sjoerd Benschop is gemaakt door Celine Prins.