Sluit jij je ogen voor onrecht?

Het nieuwe jaar is al weer even bezig. Hoe zit het met je goede voornemens? Misschien heb je wel besloten dat het nu echt tijd wordt om gezonder te gaan eten. Of denk je aan je examen, waar je dit jaar keihard voor gaat knallen.

Zappend langs onrecht

We lopen snel voorbij de zwerver die een krant verkoopt bij de ingang van de Albert Heijn. Als er op de televisie de zoveelste (natuur)ramp voorbij komt, zappen wij snel naar een andere zender. Verhalen van duizenden meisjes die van dezelfde leeftijd zijn als wij, maar waar hun toekomst bij het plezieren van mannen ligt. En hoe zit het met de ouderen mensen, die afgelopen kerst alleen thuis hebben gezeten?

“Voorwaar, Ik zeg u, in zoverre gij dit aan één van deze Mijn minste broeders gedaan hebt, hebt gij het Mij gedaan” ( Matt. 25:40 en 45).

Ik schaam me altijd als ik de gelijkenis in Mattheus 25 gelezen heb. Heb ik de hongerige een warme maaltijd aangeboden? Heb ik de daklozen een warm huis gegeven? Want dat is wat Jezus hier bedoeld. Als wij straks voor Zijn Troon komen te staan, maken die paar kilo’s meer of minder dan nog uit? Zal God je beoordelen op hoeveel geld je dit jaar hebt bespaart? Nee! Al wat telt is of je Jezus alle eer hebt gegeven in je leven. En zoals in de tekst hierboven staat, eer je Hem door je naasten de dienen.

Tijd om de wereld te redden?

Zielig hoor voor al die mensen, denk je nu. Maar wat kan ik daar nou weer aan doen? Ik heb geen tijd (en stiekem ook geen zin) om de wereld te redden, ik heb het al druk genoeg! Ik ben maar klein en nietig, ik kan toch niet veel betekenen…

Denk eens goed na! Het zit in de kleine dingen namelijk. Koop eens een zak appels voor een dakloze, nodig een oud omaatje eens uit voor de koffie, stop eens een extra briefje in de collectezak. Mogelijkheden genoeg! Bovendien heeft bijna iedere gemeente wel een vrijwilligersorganisatie waarin je kan worden uitgezonden als vrijwilliger naar de Voedselbank bijvoorbeeld. Open je ogen en zie hoeveel mogelijkheden je hebt om jouw steentje bij te dragen!

Hoe geef jij dit vorm?

Photo by Rémi Walle on Unsplash