SOS: ik moet naar de tandarts

‘Volgende week woensdagmiddag allemaal naar de tandarts!’ Het appje van mijn moeder verschijnt bovenin mijn scherm en meteen vergeet ik wat ik aan het doen was. Shit. De tandarts! Snel ren ik naar de badkamer om met een spiegeltje mijn kiezen te inspecteren. Geen zwarte puntjes? Wat is dat donkergele daar? En oh nee – ik heb me niet gehouden aan mijn belofte om meer te gaan flossen. Hoeveel verzuim kun je compenseren in een week? Slik.

ABN is ver te zoeken

Wie heeft er geen vrees voor de tandarts? Je ligt daar ongemakkelijk op een stoel naar een veel te felle lamp te staren, hopende dat het haakje dat boven je hoofd zweeft niet in je oog belandt. De tandarts heeft het wel door en vraagt: ‘Wat doe je voor opleiding?’ of ‘Heb je al vakantie?’ Net wanneer je wil antwoorden, moet je je mond opendoen en begint de inspectie. ‘A, eeaoogige eetenga-en’, pers ik er dan uit. Voor de duidelijkheid: dit zijn geen oerklanken, maar de twee woorden ‘Pedagogische Wetenschappen’. Zou een tandartsenopleiding een soort taalcursus geven voor het omzetten van basaal gesputter in Algemeen Beschaafd Nederlands?

3 tips voor op de stoel

Oké, genoeg geklaagd. Deze blog begint niet voor niets met SOS, dus ik zal je helpen je voor te bereiden op de halfjaarlijkse beproeving die je te wachten staat. Tip één is een praktische: hou je mond open! De laatste keer dat ik bij de mondhygiëniste lag, deed ik ‘m even dicht – verkeerde keuze. Ik proefde iets wat op braaksel leek (zuuuuuuuuuuuuuuuur zuur zuur) en ik lag te sputteren en te slikken terwijl de mondhygiëniste haar behandeling opnieuw begon. Gelukkig was ze wel heel aardig en zei ze dat het niets gaf.

Tip twee: focus op iets anders. Bijvoorbeeld tijdens de fluorbehandeling; thank goodness dat ik daar inmiddels te oud voor ben, maar ik weet nog hoe verschrikkelijk ik dat vond. Ik stikte bijna in een vreemd goedje dat helemáál niet naar cola/aardbei/appeltaart smaakte (hoe komen ze erbij?). Anyway, het punt is: let daar niet op. Luister naar de muziek, denk aan wat je straks gaat doen, probeer moeilijke woorden in je hoofd te spellen – denk overal aan, behalve aan dat vieze goedje in je mond. Met een beetje wilskracht lukt dat je wel!

Dan tip drie: doe je ogen dicht. Dan zie je niet wat allemaal je mond in en uit gaat en kun je een beetje wegdoezelen (zolang je je mond maar open houdt, haha). Ik blijf wel gewoon in de lamp staren, behalve wanneer mijn mond gespoeld wordt, want: spetters! Overal. Dus als je bang bent geworden van mensen die de praktijk uitliepen met uitgelopen mascara: het was niet omdat ze zo hard gehuild hebben. Hoop ik.

Succes bij de tandarts! Voor je het weet is het voorbij. En dan heb je een lang half jaar om je weer voor te bereiden (lees: om écht écht écht meer te gaan flossen/stokeren/poetsen) op het volgende bezoek.

Wat zijn jouw ervaringen met de tandarts en de mondhygiënist(e)?

 

Photo by Daniel Frank on Unsplash