SOS: Ik weet niet wat ik wil worden

Rechercheur, tolk, schrijfster, musicalactrice, onderzoeksjournalist, forensisch psycholoog, nanny, pokémontrainer. Ik had een behoorlijk uitgebreid lijstje vroeger, waardoor ik nooit goed antwoord kon geven op de vraag ‘wat wil jij later worden?’. Schrijven deed ik altijd al, maar dat écht doen, als beroep? Zou dat het niet minder leuk maken? En was het ‘belangrijk’ genoeg? En was mijn roeping niet om gewoon de Nederlandse Maria von Trapp te worden? Was het dan nodig om door te studeren – en wat dan? Door onderstaande te doen, maakte ik uiteindelijk de beslissing.

Maak een wishlist

Waarschijnlijk heb je wel een paar eisen, of je nu weet wat je wilt of niet. Zet ze op een rij! Elk beroep heeft z’n voor- en nadelen. Bijvoorbeeld onregelmatige werktijden, of juist 9 tot 5 terwijl je van avontuur houdt. Salaris? Leuk team of liever solo aan de slag? Creatief of juist structuur? Een nobel doel? Fun? Specifieke talenten inzetten? Op die manier kun je een lijstje samenstellen waar je verschillende beroepen aan kunt meten. En als je niet weet welk beroep je aan je eisen kunt koppelen, kun je misschien met je lijstje op zoek gaan naar iets wat bij je past. Door een lijst te maken, werd voor mij al snel duidelijk dat ik iets creatiefs wil doen, waarin ik mijn talenten kwijt kan en waarin geen dag hetzelfde is maar je wel duidelijke doelen/deadlines hebt (want zonder duidelijkheid krijg ik stress).  

Doe een beroepstest

Ondanks mijn lijstje had ik nog wel wat extra bevestiging nodig. Want eigenlijk voldeed musicalactrice óók grotendeels aan mijn eisen – en beide beroepen zijn best onzeker. Wonder boven wonder deden we precies tijdens mijn twijfelperiode een beroepstest op school. Dit was een superlange test met de meest random of juist meest specifieke vragen; echt van alles kwam aan bod. Daarna deed de docent er superlang over om alles te checken en werd je uitslag bekendgemaakt. Bij mij kwam er een score van bijna 100% uit bij schrijven. Dat was voor mij de laatste boost die ik nodig had om mezelf als schrijver te kunnen zien. Maar toch vrat er nog iets aan me. Wat zouden m’n vrienden en ouders vinden als ik echt wilde gaan schrijven? 

Praat met mensen 

Dat brengt me op de volgende stap: praten. Ik had het er terloops over met mijn vrienden, maar ging er echt even voor zitten met mijn ouders. Zij zouden immers mijn studie betalen – en wie kent je nou beter dan je eigen ouders? Vaak zien zij jou anders dan jij jezelf ziet, wat kan helpen bij een moeilijke keuze. Ik ging met ze zitten en het was een superfijn gesprek. Ze vertelden me drie belangrijke dingen. 1) Maak geen keuze op basis van geld, maar op basis van je hart. 2) Heb een reëel beeld van de markt en weet dat het beroep dat je wilt doen misschien moeilijk wordt. Dat is oké. 3) Wat je ook kiest, wij steunen je. Dat heeft me toen zo geholpen! Na een poosje nadenken wist ik hierdoor: ik wil gaan schrijven. Er was in het Noorden toen maar één studie waar maar 25 mensen per jaar werden toegelaten, maar ik ging ervoor en werd toegelaten. En zo geschiedde! 

Bid 

Dit is iets wat ik toen nog niet deed, maar nu wel zou doen – en nu ook iedereen zou adviseren. Bid! Twijfel je? Spreek het uit naar God. Weet je helemaal niet wat je wilt? Bid en vraag Hem of Hij iets op je pad wil brengen. Of wil je gewoon je gepieker even kwijt? Zet worship aan, ga op bed liggen met je ogen dicht, maak je hoofd leeg en laat de Geest z’n werk doen. Bewuste tijd met God gaat je tot nieuwe inzichten brengen, dat is zeker. 

P.S: Heb je echt nog steeds geen idee? No worries, dat is oké. Neem een tussenjaar en neem de tijd om te ontdekken wie je bent en wat je wilt. Ik ken genoeg jongens en meiden die na de middelbare school een poosje een bijbaantje hebben gehad, gingen reizen of vrijwilligerswerk gingen doen. Daar is niks mis mee! Soms is een stapje terug doen en reflecteren het beste wat je kunt doen. 

Ben jij ook onzeker over wat je wilt worden?

Beeld: Nienke van Denderen Fotografie voor Belle