Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Elke ochtend sta ik voor de spiegel. Ik poets mijn tanden, doe wat make-up op mijn gezicht en maak mij klaar voor de dag die komen gaat. Er zijn dagen dat ik tevreden ben over mijn uiterlijk. Dan glimlach ik naar mijn spiegelbeeld. Maar er zijn ook dagen dat ik onzeker ben en kijk naar alle lelijke plekjes op mijn huid en ben ik ontevreden over mijn spiegelbeeld.

Ik ben vast niet de enige vrouw die een haat-liefde verhouding met de spiegel heeft. Wij, meiden kijken gemiddeld 55 minuten per dag in de spiegel. Best vaak vind je niet? En veel van die momenten zijn wij onszelf aan het bekritiseren. Kijken we naar de delen van ons lichaam die wij niet mooi vinden, en kijken wij met de ogen van de wereld.

Ogen die zeggen dat je aan bepaalde idealen moet voldoen voordat je mooi gevonden wordt. Ogen die zeggen dat we dunner moeten worden en een effen huid moeten hebben voor we écht mooi zijn.

Ik las een citaat in een boek dat ik erg treffend vond: ‘er zijn twee soorten spiegels: een spiegel waarin je kijkt en ziet hoe je eruit ziet en een spiegel waarin je kunt zien hoe de andere jou zien’ Als we naar de spiegel kijken dan zien we niet alleen wat wij zien (dat we ogen hebben en een neus) maar kijken we ook naar de mening van de ander over wat we zien. Dan kijken wij met een beeld die wil dat we aan een bepaalde schoonheidsideaal willen voldoen.

Maar als we nu in plaats van met de ogen van de wereld eens met de ogen van God naar onszelf kijken. Met de ogen van Hem die jou al vanaf het begin kent. Die jou al kent voordat je kon nadenken.

U was het die mijn nieren vormde,

die mij weefde in de buik van mijn moeder.

Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan,

wonderbaarlijk is wat u gemaakt hebt.

Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel.

Psalm 139: 13-14

In psalm 139 staat dat het wonderlijk is zoals God jou gemaakt heeft. God heeft jou zelf gevormd en hij heeft dat precies goed gedaan. Want wij zijn allemaal mooi geboren en gemaakt.

‘We zijn allemaal mooi geboren, de grootste tragedie is dat we overtuigd raken dat we dat niet zijn’   (vertaalde quote van Rupi Kaur)

Dus probeer de volgende keer als je voor de spiegel staat (en dat is vast snel ;)) te kijken met Gods ogen. Kijk naar de jonge vrouw die daar staat. Kijk naar haar en straal. Probeer jouw schoonheid uit te stralen zodat iedereen ziet hoe ontzettend mooi jij gemaakt bent. Want dat ben jij. Jij bent mooi en waardevol zoals jij bent.

Photo by Septian simon on Unsplash