Spijbelen voor het klimaat?!

Donderdag 7 februari: gaat er al een belletje rinkelen? Misschien heb je die dag al geblokt in je agenda of heb je juist geen idee waar dit over gaat. Een groep scholieren met de naam Youth For Climate NL roept op om die dag te spijbelen van school voor het klimaat. Ik werd nieuwsgierig naar deze actiegroep. Want school skippen voor het klimaat, is dat wel zo’n goed idee?

Even terug naar het begin

Misschien eerst een goed om te weten waar en vooral waarom dit eigenlijk allemaal gestart is. Het begon allemaal begin januari in België met Anuna (17 jaar) en Kyra (19 jaar). Zij zijn de initiatiefnemers van het wekelijkse protest in België voor een beter klimaat. Ze kwamen op het idee door de Zweedse Greta Thunberg (16 jaar). Greta begon na de zomervakantie met ‘Spijbelen voor het klimaat’ om aandacht te vragen voor de dreigende klimaatverandering. Ze skipt school elke vrijdag en protesteert die dag op straat met spandoeken. Inmiddels doet ze dit al 24 weken. Want ja, ook deze vrijdag was ze weer op straat te vinden. Ze zegt zelf net zolang door te gaan totdat ‘de politici de voorwaarden van het Akkoord van Parijs naleven’. Leuk detail: ze hield onlangs een indrukwekkende speech tijdens de Klimaattop van de Verenigde Naties in Polen. Hoe stoer is dat!

30.000 scholieren

Terug naar België! De eerste donderdag, 10 januari 2019, dat er werd geprotesteerd kwamen er 3000 scholieren in Brussel bij elkaar. Inmiddels zijn we een paar donderdagen verder en zijn er meer dan 30.000 scholieren die meedoen. En het worden er steeds meer! Ze hebben inmiddels de aandacht getrokken van de media, maar ook wetenschappers die ze steunen én van politici. De scholieren vinden dat België maar ook andere landen te weinig doen om de CO2-uitstoot te verlagen. Ze zeggen dat ze doorgaan met actievoeren totdat ze beloftes krijgen van politici dat er meer gedaan gaat worden voor het klimaat.

Het team van Youth For Climate NL
Het team van Youth For Climate NL

Spijbelen voor het klimaat in Nederland

En nu is er ook een groep scholieren die in Nederland wil gaan spijbelen voor het klimaat, Youth For Climate NL. Ze roepen alle scholieren op om op 7 februari naar het Malieveld in Den Haag te komen en daarmee op te staan voor het klimaat.Youth For Climate NL logo

Klinkt natuurlijk goed, want iedereen weet dat we echt niet langer zo door kunnen gaan en er iets radicaals moet gebeuren. Want als we zo doorgaan… Misschien denk jij ook wel: ik ga meedoen! Er zijn scholen die toestemming geven voor 7 februari als je bijvoorbeeld een handgeschreven brief inlevert waarin je uitlegt waarom je mee wilt doen. Andere scholen zeggen dat spijbelen, ook al is het voor het klimaat, niet is toegestaan.

Youth For Climate NL wil het trouwens niet bij 7 februari houden, ze willen verschillende donderdagen achter elkaar gaan protesteren. Eén dag school skippen is misschien nog te overzien, maar elke donderdag?

Wat vind jij? Ga jij ook protesteren, of vind je het niet OK om school een dag te skippen?

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash