5 tips voor sporten in de zomer

Ieder jaar droom ik er weer van om hard te lopen op de boulevard van Barcelona, terwijl ik in real life soppend van het zweet en met intense dorst in een park in Amsterdam m’n best doe. Hoe zorg ik ervoor dat de zomer geen excuus, maar juist een motivatie tot sporten is? Laten we elkaar helpen!

1. Draag luchtige kleding

Zorg ervoor dat je lichaam goed kan ventileren. Draag bijvoorbeeld een korte broek, een sport-bh en een luchtig T-shirtje. Door de ventilatie kan je beter zweten en het zweten zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt. Overdag is het handig om lichte kleding aan te doen, die de warmte van de zon reflecteert. Vergeet je niet in te smeren met een beetje zonnebrand!

2. Drink genoeg

Genoeg drinken is altijd superbelangrijk, maar in de zomer nog een beetje extra. Je lichaam verliest veel vocht, omdat je zweet. Als je in de sportschool aan het trainen bent, probeer dan om de twee oefeningen wat te drinken. Neem bij een langdurige training gewoon drinken mee! Je kan er ook wat ijs in je flesje doen, zodat het langer koel blijft.

sporten-drinken

3. Vergeet niet te eten

Ik heb zelf in de zomer altijd minder trek, maar het is erg belangrijk om een goede voedingsbodem te hebben. Je moet namelijk wel brandstof hebben om te sporten. Je kan voor het sporten bijvoorbeeld een banaan of een mueslireep eten. Teveel eten voor je training is niet goed voor je bloedsomloop, dus zorg dat er een uurtje tussen zit.

4. Juiste tijdstip

Stel het tijdstip van je training goed af op het weer. Ga bijvoorbeeld niet midden op de dag of in de brandende zon sporten, maar stel je ritme daarop af. Als je bijvoorbeeld een wedstrijd gaat doen (ik heb in juli een hardloopwedstrijd van 10 kilometer, AAAAHH) is het verstandig om te trainen op het tijdstip van het evenement. Zo went je lichaam alvast aan de weersomstandigheden van dat tijdstip van de dag.

5. Sport buiten

Veel buitenactiviteiten zijn natuurlijke verbranders. Ik wil niet in herhaling vallen, maar buiten sporten is leuk!! Het biedt meer variatie dan bijvoorbeeld de sportschool, de tijd gaat sneller omdat je afgeleid bent door je wisselende omgeving en je lichaam spant zich meer in, door bijvoorbeeld de wind.

Leuke ideetjes

Om je te inspireren heb ik wat typische zomersporten voor je opgezocht. Laten we deze zomer eens een sport proberen die je nog niet eerder gedaan hebt. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Ik zou dan moeten gaan skeeleren, long time ago! Je kan ook lekker gaan zwemmen, joggen, badmintonnen, mountainbiken… Vul het lijstje maar aan. Maken we samen een ‘sports-to-do’ for summer!

Welke sport of activiteit wil jij op onze ‘sports-to-do’ bucket-list hebben?