Sterke vrouw – Corrie ten Boom

Er zijn een heel aantal vrouwen die ik bewonder en bijzonder vind. Dit zijn sterke vrouwen, vrouwen die me inspireren, vrouwen die me enthousiast maken. Tijd voor een ode. In April was Koningin Beatrix sterke vrouw van de maand,  in Mei was Aletta Jacobs sterke vrouw van de maand en in Juni was dat Majoor Bosshardt en in Juli was het onze Olympische zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo. In Augustus kwam de eer toe aan Esther Vergeer, in September was het de historische Belle van Zuylen. Wie in Oktober?

Ik heb zelf niet zoveel met christelijke heldinnen. Ik heb eigenlijk ook niet zoveel met Corrie ten Boom, ik heb eigenlijk altijd gevonden dat ze nogal vereerd werd.  Maar ja, na een beetje research ben ik zelfs een beetje onder de indruk van deze vrouw. Lees met mee!

Horlogemaakster
Corrie ten Boom wordt geboren op 15 april in 1892 in Amsterdam. Haar vader heeft een klokken- en horlogewinkel in Haarlem, en met het hele gezin wonen ze boven de winkel. Omdat ze niet getrouwd is blijft ze bij haar ouders inwonen (ehm, ja echt…). Corrie is ook horlogemaakster, en ze is de eerste vrouwelijke, gediplomeerde horlogemaakster. Ze leert het vak in Zwitserland en in 1924 haalt ze haar diploma.

Oorlog
Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt is Corrie 48 jaar, en het gezin betekent veel voor mensen die een schuilplaats nodig hebben. Ze helpen veel Joden en verzetsmensen die zich moeten verbergen. Veel mensen weten hun huis te vinden. Om mensen te kunnen verbergen als de Duitsers een inval doen, wordt er een schuilplaats in de kamer van Corrie gebouwd. Vrienden van Corrie en haar familie brengen telkens als ze langskomen een stuk gereedschap of een baksteen mee, zodat er langzaam een verzameling van bouwmateriaal ontstaat en het kamertje gemetseld kan worden.

Verraden
In februari 1944 worden Corrie en haar onderduikers verraden. Gelukkig kunnen de onderduikers en een aantal verzetsmensen zich verstoppen in de kleine schuilplaats, maar Corrie, haar vader en haar zus worden wel opgepakt. De vader van Corrie ten Boom overlijdt al een paar dagen na zijn arrestatie, maar Corrie en haar zus worden door gestuurd naar het concentratiekamp Ravensbrück. De zus van Corrie overlijdt daar, maar Corrie zelf wordt er door een administratieve fout vrij gelaten. (En de mensen die verstopt zaten: zij werden gered en konden naar andere veilige huizen vluchten. De Gestapo bewaakte het huis streng, maar een ‘goede’ agent kon de onderduikers helpen met vluchten!)

Waarom is Corrie een sterke vrouw?
Waarom is Corrie ten Boom een sterke vrouw? Ten eerste is het natuurlijk hartstikke dapper en moedig om tegen een bezetter in opstand te komen. Op het verbergen van Joden, en aan het deelnemen aan het verzet, stonden heftige straffen, en zeker in de laatste jaren van de oorlog kon je daarom zomaar dood geschoten worden. En je wist natuurlijk nooit of er misschien toch ergens een verrader rond liep…

En daarnaast heeft Corrie altijd laten zien dat ze op God vertrouwde. Zelfs toen ze in een concentratiekamp zat (waar hele heftige dingen als martelingen en medische experimenten gebeurde, en heel veel mensen overleden) en ze haar zus verloor, bleef ze op God vertrouwen. Ze zei zelfs: ‘er is geen put zo diep, of Gods liefde gaat nog dieper’.

Maar waardoor ik écht bewondering en respect voor haar heb, is omdat ze één van de ergste kampbewaarders vergaf voor zijn daden.  Ze ontmoette hem weer in 1947, en dit is wat ze over de ontmoeting zei: “For a long moment we grasped each other’s hands, the former guard and the former prisoner. I had never known God’s love so intensely as I did then.” Ik vind het zo bijzonder hoe ze hem kan vergeven, en hoe ze zelfs God in de ontmoeting voelt. Respect!

Meer weten? Dan kan je haar boek ‘De Schuilplaats’ lezen, of naar haar oude huis toe!