Sterke vrouw – Majoor Bosshardt

Er zijn een heel aantal vrouwen die ik bewonder en bijzonder vind. Dit zijn sterke vrouwen, vrouwen die me inspireren, vrouwen die me enthousiast maken. Tijd voor een ode. In April was Koningin Beatrix sterke vrouw van de maand,  in Mei was Aletta Jacobs sterke vrouw van de maand, lees nu mee wie sterke vrouw van Juni is.

 Haar handen strekt zij uit naar de behoeftigen, ze geeft de armen hulp. – Spreuken 31: 20
Dit jaar bestaat het Leger des Heils 150 jaar, en daarom: tijd om één van de bekendste soldaten van het Leger te bespreken: Majoor Bosshardt. Je hebt haar hoofd vast wel eens gezien op een t-shirt, of in het bekende fragment van Villa Felderhof met Herman Brood. In dit fragment waste ze Herman Brood terwijl hij in bad zat (ja echt, ze waste hem!)
Lekker bekend
De Majoor is nogal bekend geworden, en dat heeft een reden: ze heeft zich heel erg ingezet voor haar medemens. Het begon allemaal in Amsterdam, daar werkte ze in een kindertehuis waar ze veel Joodse kinderen redde van de nazi’s. En nog later, na de oorlog, kwam ze erachter dat het Leger nog helemaal niet werkte op de Wallen, de plek in Amsterdam waar vrouwen hun lichaam verkopen voor geld. En toen ging zij daar werken: zingen op straat, maar ook kerstfeest vieren in het Goodwillcentrum wat ze had opgericht. Ze begon maar met 100 gulden (iets minder dan 50 euro), maar uiteindelijk was dat wel de basis voor goed lopend werk wat door de jaren heen zou groeien. (En, leuk weetje: prinses Beatrix ging met haar mee op pad. Weliswaar incognito, maar zo bekend was de Majoor toen al!)
Levensloop
Alida Margaretha Bosshardt wordt op 8 juni 1913 geboren in Utrecht. Haar ouders hadden een winkel in delicatessen, en daar woonde ze boven. En op een dag, toen ze er een openlucht bijeenkomst (dat kennen we nu niet echt meer, maar in die tijd was dat nogal hip) was van het Leger des Heils, was ze erbij, en kwam ze tot geloof. Ze trad toe tot het korps, en ging later naar de kweekschool, waar ze officier (voorganger) werd. En toen ging ze dus naar Amsterdam.
Onderscheidingen
De Majoor heeft veel onderscheidingen gekregen, waaronder de Yad Vashem onderscheiding, voor het redden van zoveel Joodse kinderen. En ik kende haar natuurlijk niet persoonlijk, maar ze was, denk ik, een heel boeiend persoon. En dat blijkt ook wel, want ze was geliefd onder alle lagen van de bevolking: bij de prostituees, maar ook bij het koningshuis en BN’ers zoals Paul de Leeuw. Ik vind het boeiend hoe ze haar leven volledig in het teken zette van mensen die hulp nodig hadden, en niet ging voor het grote geld of een ‘spannende’ baan. Zelf zei ze dit over haar baan:  “Ik ben in dienst van God om mensen te dienen. Niet mij, maar Hem komt alle eer toe.” En daarom denk ik dat ze ook in de hemel een hele mooie onderscheiding krijgt.
De Majoor overleed op 25 juni in 2007, en toen is ze, zoals ze dat in termen bij het Leger zeggen: bevorderd tot heerlijkheid. Voor mij is ze een inspiratie: hoe je je leven kan inzetten voor anderen, en dat met vreugde te doen!