Sterke vrouw – Malala Yousafzai

Er zijn een heel aantal vrouwen die ik bewonder en bijzonder vind. Dit zijn sterke vrouwen, vrouwen die me inspireren, vrouwen die me enthousiast maken. Tijd voor een ode! In Januari was Nice Nailantei Leng’ete de sterke vrouw, wie is het in Februari?

Uit het nieuws
Malala ken je vast wel uit het nieuws: in Oktober werd ze neergeschoten en overleed ze bijna aan haar verwondingen. Heel de wereld was geschokt, want wie schiet er nou een meisje van 15 neer?

Malala is geboren op 12 juli in 1997, in Mingora in Pakistan. Ze komt uit een Islamitische familie, en is vernoemd naar een dichteres en een vrouwelijk strijder. Ze heeft twee jongere broertjes en woont met hen in een huis met haar ouders en twee kippen. Ze heeft veel onderwijs gehad van haar vader, die zelf een onderwijzer is en veel scholen onder zijn hoede heeft.

Eerst wilde ze dokter worden, maar ook piloot. Haar vader moedigde haar aan om politicus te worden, en dat nu is ze ook hard op weg om er één te worden.

Sterke mening
Malala heeft een sterke mening. En niet zo maar over welke schoenen tof zijn, of welke oorbellen er niet bij die ene jurk passen. Ze heeft een mening over schoolgang. In 2009 mocht ze bloggen voor de BBC Urdu, omdat ze een meisje zochten die wilde vertellen over het leven onder de Taliban, die op dat moment steeds meer macht in haar provincie kregen en veel dingen verboden: muziek en televisie, maar ook mochten vrouwen en meisjes niet meer winkelen en niet meer naar school. Malala ging bloggen onder de naam ‘Gul Makai’ wat korenbloem betekent. Ze deed dit omdat het erg gevaarlijk kon zijn om onder haar eigen naam te bloggen: ‘Hoe durft de Taliban mijn recht op onderwijs af te pakken?’

Waarom sterk?
Je kan wel raden waarom ik Malala sterk vind: deze dame is op een missie, en het is duidelijk dat niemand haar tegen houdt! Ze blogde, er werd een documentaire over haar gemaakt, en zelfs nu ze is hersteld is van de schotwond in haar hoofd is ze strijdbaar (dat ze vernoemd is naar een strijdster is vast geen toeval, of wel?)

Malala is neer geschoten omdat ze volgens de Taliban tegen hen in ging, ze vinden dat ze moet luisteren naar hen. Maar Malala geeft niet op, en wil gewoon naar school en wil dat elk meisje naar school moet kunnen. En daar zal ze voor blijven strijden! In het onderstaande filmpje zegt ze:

Today you can see that I am alive. I can speak, I can see you, I can see everyone and I am getting better day by day. It’s just because of the prayers of people. Because all people: men, women, children – all of them have prayed for me. And because of these prayers God has given me this new life and this is a second life. And I want to serve. I want to serve the people. I want every girl, every child, to be educated.’

‘Vandaag kan je zien dat ik nog leef. Ik kan spreken, ik kan je zien, ik kan iedereen zien en ik word iedere dag een beetje meer beter. Dat komt door de gebeden van de mensen. Omdat veel mensen voor me gebeden hebben: mannen, vrouwen, kinderen, iedereen bad voor me. En door deze gebeden heeft God me een nieuw leven gegeven, en dit is een tweede leven. Ik wil dienen. Ik wil de maatschappij dienen. Ik wil dat elk meisje, elk kind, naar school kan gaan.’

Dus: met reden is deze dame een sterke vrouw! Vijftien jaar en dan al zo’n krachtige positie hebben, ik vind haar een heldin!

Bron foto’s: Globalpovertyproject.com / Guardian.co.uk / Dawn.com