Sterke Vrouw – Nice Nailantei Leng’ete

Er zijn een heel aantal vrouwen die ik bewonder en bijzonder vind. Dit zijn sterke vrouwen, vrouwen die me inspireren, vrouwen die me enthousiast maken. Tijd voor een ode!

Geboren in Kenia
Nice Nailantei Leng’ete is een jonge vrouw van 21 jaar. Ze komt niet uit Nederland, zoals de Sterke Vrouwen van het afgelopen jaar. Deze Nice Nailantei Leng’ete komt uit Kimana, wat in Kenia ligt. Ze is opgegroeid in de Masai cultuur. Haar vader was een grote, sterke Masaiman en hij had twee vrouwen, waarvan er één Nice’s moeder was. In 1997 en in 1998 verloor ze haar ouders, en werd zij met haar broer en zusje wezen.

Genitale besnijdenis
In de Masai cultuur is het gebruikelijk om meisjes te besnijden. Als mannen besneden worden (wat gebeurt bij moslims en joden) dan wordt de voorhuid van de penis weg gehaald. Dit gebeurt meestal een paar weken tot maanden na de geboorte, en hoewel dit niet pijnloos is, houden mannen er geen last aan over. Als vrouwen besneden worden, wordt soms alleen de clitoris weg gehaald, maar soms ook de schaamlippen, en soms wordt alles aan de onderkant weg gehaald. Dit is geen pretje, en het leidt juist tot veel pijn (voor altijd) en hele moeilijke zwangerschappen. Het idee achter deze besnijdenis is dat een soort overgansritueel van meisje naar vrouw is. En soms ook de gedachte dat vrouwen geen genot aan seks mogen beleven, of dat ze op deze manier echt rein en maagd zullen blijven tot hun huwelijk.

Ik wil dit niet
Nice wilde dit niet, en is twee keer gevlucht voor zo’n genitale besnijdenis. De eerste keer was met haar zusje, maar de tweede keer ontsnapte ze alleen. Ze ging naar haar opa, en vertelde hem dat hij haar wensen moest respecteren. En zo gebeurde het. Ze werd niet besneden, en ze kreeg toen ze ouder was, de mogelijkheid om haar eigen gemeenschap te helpen. Nu licht ze meisjes, moeders, vaders, broers en ooms in over de gevaren van vrouwenbesnijdenis, en heeft ze een alternatief overgangsritueel bedacht. Ze heeft al 150 meisjes gered van de vrouwenbesnijdenis en deze meiden gaan nu naar school. Ze komt op voor de jonge meiden in haar cultuur, en dat vind ik tof!

Waarom een sterke vrouw
Waarom vind ik Nice nu een sterke vrouw? Ik vind het tof dat ze nog niet zo oud is. Ze is maar 21, maar ze heeft al veel weten te bereiken. Ze leert ons dat je heus niet oud en wijs hoeft te zijn om dingen te kunnen veranderen. Daarnaast vind ik het heel knap hoe ze  van binnenuit veranderingen teweeg brengt. Ze moest met de wijze mannen van haar stam praten, en eigenlijk luisteren die niet zo snel naar een vrouw. Toch heeft ze hun respect verworven en wordt ze gezien als een leider!

Wil je meer weten? Kijk dan dit filmpje (in het engels, dus het kan lastig zijn), of lees hier meer!