Sterke vrouw – Oprah Winfrey

Er zijn een heel aantal vrouwen die ik bewonder en bijzonder vind. Dit zijn sterke vrouwen, vrouwen die me inspireren, vrouwen die me enthousiast maken. Tijd voor een ode! In Januari was Nice Nailantei Leng’ete de sterke vrouw, in Februari was het Malala Yousafzai, in Maart was het Noorjahan Akbar, en in April was het Santosh. In Mei was het Marianne Vos en in Juni was het Daphne Koster. In Juli was het Rosa Parks. Wie was het in Augustus?

Talkshow
Toen ik nog op de middelbare school zat (en als mijn moeder niet thuis was) dan zette ik de tv aan en keek ik naar de populairste talkshow van het moment: Oprah! Elk probleem kwam wel aan de orde, maar het werd nooit vervelend want met Oprah zat je gegarandeerd met tranen in je ogen te kijken.

Moeilijke jeugd
Oprah werd op 29 januari 1954 geboren in Missisippi, een staat in de VS. Haar moeder was nog geen twintig en ze werkte als een hulp. De eerste zes jaar van haar leven leefde ze bij haar oma van moeders kant, een leven wat ze leidde in armoede. Ze moest zelfs jurken dragen die waren gemaakt van aardappelzakken, niet echt charmant natuurlijk. Rond haar zesde verhuisde ze naar haar andere oma, en weer een aantal jaar later moest ze bij haar vader gaan wonen omdat haar moeder niet voor haar en haar halfzusje kon zorgen.

Vanaf haar negende werd ze misbruikt door neven en een oom en op haar dertiende kon ze dat niet langer aan en liep ze weg van huis. Op haar veertiende beviel ze van een zoon, maar die overleed kort na de geboorte. Haar leven ging vanaf dat moment in een neerwaartse spiraal: ze deed het goed op school, maar stal geld van haar moeder om niet achter te blijven bij haar rijkere vrienden, begon te liegen en met oudere jongens uit te gaan.

Opwaarts
Gelukkig gaat het beter met haar als ze weer naar haar vader wordt gestuurd: hij is streng en vindt haar opleiding erg belangrijk. Op haar zeventiende won ze de Miss Black Tennessee wedstrijd en kwam ze te werken bij de lokale radio. Dat was haar grote doorbraak en al snel werkte ze voor de tv. In 1983 nam ze een talkshow over, en binnen een paar maanden was het het best bekeken programma in Chicago. De show werd naar haar vernoemd, en in 1986 werd het op de nationale tv uitgezonden. Sindsdien is haar show een fenomeen.

Waarom een sterke vrouw?
En waarom vind ik Oprah een sterke vrouw? Veel van de dingen die hier beschreven staan wist ik niet eens; haar moeilijke jeugd heb ik wel mee gekregen, maar het seksueel misbruik? Dat wist ik niet. Natuurlijk kan (seksueel) misbruik je sterker maken, maar vaak loopt het ook niet goed af. Dat Oprah haar leven een positieve draai heeft kunnen geven vind ik bijzonder. Daarnaast heeft ze het als vrouw ver geschopt, ze is benoemd tot de meest invloedrijkste vrouw in de 20e eeuw. Daarnaast is Oprah altijd op de bres gesprongen voor homo’s, lesbiennes en transgenders, een groep die het in Amerika niet erg makkelijk heeft, en zet ze zich in voor een school in Zuid-Afrika. Al met al heeft ze haar onfortuinlijke jeugd kunnen ombuigen naar een positief leven waarmee ze miljoenen mensen inspireert. En dat maakt haar een sterke vrouw.

Bron foto’s: sathiyam.tv / people.com / wallpele.com