Sterke vrouw – Santosh

Er zijn een heel aantal vrouwen die ik bewonder en bijzonder vind. Dit zijn sterke vrouwen, vrouwen die me inspireren, vrouwen die me enthousiast maken. Tijd voor een ode! In Januari was Nice Nailantei Leng’ete de sterke vrouw, in Februari was het Malala Yousafzai, in Maart was het Noorjahan Akbar. Wie was het in April?

Dame uit India
Over deze dame uit India is niet veel te vinden, maar toen ik haar voor het eerst op tv zag was ik meteen geïnspireerd, en een blog is dan wel op z’n plek! Je kent Santosh uit de reclame van Oxfam Novib, waarin wordt verteld over haar prestaties!

Onderwijs
Santosh begon haar leven als een gewoon meisje uit een arm gezin en ze moest meehelpen met geld verdienen. Toen ze zich aanmeldde  voor school veranderde haar leven.

Jij beseft het je misschien niet, maar in heel veel landen gaan meiden niet naar school. Simpelweg omdat er geen geld voor is, of omdat  meisjes gewoon niet naar school gaan. Als meisjes de mogelijkheid krijgen om te leren lezen en schrijven veranderen hun levensomstandigheden, en dat zie je bij Santosh. Ze haalde haar onderwijsachterstand in door naar een schoolkamp te gaan, wat echt maanden duurde (moet er niet aan denken…). Daarna bleef ze actief in het jeugdforum en een vrouwengroep. Op die manier heeft ze aan haar carrière kunnen werken, en is ze uiteindelijk dorpshoofd geworden.

Santosh is een goede leider: ze luistert naar de mensen in haar team, maar ze durft ook beslissingen te nemen. Ze heeft ervoor gezorgd dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn geworden: ”Er wordt naar iedereen geluisterd nu, dat was vroeger wel anders. Geen van de vrouwen uit het team bedekt nu haar gezicht nog als we bij elkaar komen, we zijn uit ons schulp gekropen.”

Waarom sterk?
Deze Santosh is nog maar 23 jaar, maar heeft het al wel geschopt tot dorpshoofd. En daardoor heeft ze de levens van vele mensen veranderd: niet alleen dat van haar zelf, maar ook van de mensen in haar dorp. De mensen in haar dorp weten nu dat het goed is als je dochters naar school gaan, dat het goed is om van je te laten horen en dat je iets kan veranderen als je jezelf laat horen. Santosh heeft laten zien dat meisjes ver kunnen komen, ook als het op het platteland is!

Bron.