Stoere beroepen: Privé detective Esther

In de girlpowermaand kun je elke week een interview lezen met een vrouw die een stoer beroep heeft. Vandaag begint het wel heel spannend met Esther die privé detective was. Om privacy redenen kan ik niet haar echte naam en leeftijd noemen, maar in gedachten is ze, zoals ze zelf zegt, nog steeds 18. “Ik heb nog veel te veel lol!”

Wat houdt het in om privé detective te zijn? 

De officiële naam is Particulier rechercheur. Ik kreeg kortgezegd opdrachten om de waarheid te achterhalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een directeur van een groot bedrijf die de boel oplicht. Als iemand hier iets van vermoedt, wordt een Particulier rechercheur ingehuurd om te achterhalen of het echt zo is. Particulier houdt in dat je niet voor de overheid werkt.

Hoe kwam je in dit werk terecht? 

Ik ben erin gerold, doordat ik onrecht zag gebeuren en erachteraan ben gegaan. Zo kreeg ik mijn eerste opdrachtgever en door mond op mond reclame kreeg ik er steeds meer. Ik wist amper waar ik aan begon. Ik werkte onder dekmantel, zonder diploma. Pas later volgde ik een MBO-opleiding tot Particulier rechercheur. Toen kon ik een officieel bureau opzetten.

Wat vond je het leukst aan het werk? 

De vrijheid en uitdaging. Je moet constant jezelf verbeteren. Dat vind ik ook leuk aan God, ik wil constant groeien naar Zijn beeld.

En wat vond je het minst leuk?

Het heeft heel veel invloed op je leven. Je kunt eigenlijk niet trouwen. Als je dit wel doet laat je je gezin gevaar lopen. Ik ben wel verliefd geweest, maar was altijd achterdochtig. Ook ben je vaak alleen en 24/7 oproepbaar. Je hebt heel veel geheimen en ziet veel bloed en dood.

Was je je er van tevoren bewust van, dat het zoveel invloed op je leven zou hebben?

Nee, doordat ik er zo ingerold ben, heb ik daar niet bij stilgestaan. Eigenlijk raad ik niemand dit beroep aan, je moet heel sterk zijn voor zo’n leven.

Wat is het stoerste dat je hebt meegemaakt op je werk? 

Stoer is niet het goede woord. Ik heb veel spannende, moeilijke dingen meegemaakt. Mijn eigen leven heeft vaak op het spel gestaan en ik ben twee keer ontvoerd. Gelukkig is het altijd goed gekomen!

Welke eigenschappen heb je nodig voor dit werk?

Je moet wel intelligent zijn, vind ik. Je kan het je meestal niet veroorloven fouten te maken. Ook moet je goed kunnen toneelspelen. Ik ben koffiedame geweest, heb in een staalfabriek gewerkt en ga zo maar door. Je moet je rol vast kunnen houden als je moe bent. En vooral niet bang zijn!

Je bent christen. Speelt dat een rol in je werk?

Ja, een heel grote rol. Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel. Toen ik 16 was werd ik christen en is mijn leven omgekeerd. Ik vroeg God het uiterste uit me te halen en dat is wat Hij heeft gedaan. Ik heb veel de Heer gezocht. Als ik dit vak zonder God had gedaan, was ik uitgegleden, doordat je zoveel in aanraking komt met liegen, stelen etc. Ook is het een eenzaam beroep, maar eenzaamheid brengt je uiteindelijk dicht bij God.

Zou jij privédetective willen of kunnen zijn?

Deze blog werd geschreven door Madelein