Straatjutten: inspirerend!

Strandjutten, dat ken je vast wel. Voor dag en dauw opstaan om te kijken wat de zee deze keer weer heeft gegeven. Maar gelukkig bestaat er ook iets waarvoor je niet zo vroeg hoeft op te staan: straatjutten.

Foto’s
Straatjutten? Zoek je dan naar euro’s of blikjes op straat ofzo? Nee, je maakt er foto’s van! Iets praktischer en hygiënischer. Maar goed, je maakt dus foto’s van alles (echt alles!) wat je opvalt of inspireert, wat je grappig vindt of gek. Toen ik op vakantie was in Frankrijk heb ik dit samen met mijn familie gedaan en het leverde interessante foto’s op.

Hier zie je een soort restaurant met de naam “Le Norway”. Dat is grappig omdat het in Frankrijk staat. Misschien zou het in Noorwegen niet zo opvallen, maar hier in Frankrijk dus wel. Dat bord is dus in een andere context geplaatst, zeg maar een andere omstandigheid. Dat kan inspirerend zijn.

Tips

Er is een site over straatjutten: www.straatjutten.nl. Hier staan oneindig veel foto’s met daarbij een tip over hoe je wat op die foto’s staat kunt toepassen in het leven.

Bijvoorbeeld deze etalage die ik zag in Haarlem. Gaaf hè? Op de foto’s kan je hem niet helemaal zien maar de stukjes die je ervan ziet op de foto zorgen ervoor dat we de eigenaar aardig gaan vinden, want het laat zien dat de winkel niet zo zeer gericht is op het verkopen (dan zie je meer grote posters met SALE!) maar graag wil dat wij nadenken en dat we geïnspireerd worden. Nou, dat is gelukt! De tip die de website erbij geeft: “Zorg dat de etalage niet gericht is op directe verkoop.”

Nog een voorbeeld: deze vrachtwagen vond ik leuk omdat er een pakkende tekst op staat. De tip erbij zou kunnen zijn: laat iets makkelijker lijken dan het is. Of: maak reclame met een pakkende tekst.

Hoe?

Allemaal leuk en aardig, die tips, maar hoe moet het nu eigenlijk? Het is nog niet zo makkelijk. Vaak lopen we in gedachten verzonken over straat, of zijn we te druk aan het kletsen dat we ontzettend veel inspirerende dingen missen. Dus wat moet je doen: zorgen dat je aandacht hebt voor de dingen om je heen!

Op straat schiet je gewoon van alles wat je interessant lijkt een foto, vervolgens zet je alle foto’s op de computer en bekijk je wat voor inspiratie je er uit kan halen.

Uiteindelijk leer je vanzelf om echt te kijken naar de wereld en al het inspirerende wat er op straat ligt. En als dit je echt heel leuk lijkt, is er een boek dat je er alles over leert.

Kende je straatjutten al? Of ben je van plan het te doen? Post je de foto’s dan even op Facebook?

Liefs,

Janiek