Struin in je moeders boekenkast!

Laatst gaf ik voor EO Geloven mijn topdrie beste boeken door en bedacht ik me dat ik voor jullie ook weleens zo’n lijstje kan maken. Maar dan met oude boeken! Want er zijn zoveel leuke boeken uit onze jeugd en die van je moeder die het lezen waard zijn! Duik daarom eens lekker in de boekenkast van je moeder. Hier komen mijn tips:

joopterheul

1. Joop ter Heul

Deze staat echt met stip op 1 en ik heb net een vernieuwde uitgave gevonden voor €6, 00 (leuk he, dat soort vondsten) dus ik ga er deze zomer ook weer induiken. Joop ter Heul gaat over een meisje met haar vriendinnengroep en allerlei dingen die ze meemaken. Natuurlijk wordt ze op een gegeven moment ook verliefd… En zo heerlijk, dat het over pagekopjes en dopjes gaat.

pitty

2. De Pitty serie

In deze serie gaat Pitty naar kostschool. Op een of andere manier waren kostschoolboekjes heel populair in ‘mijn’ tijd. Heerlijk, alle intriges, de matrone (mevrouw die op de meiden lette en vaak heel streng maar stiekem toch lief was), het gemene meisje dat eigenlijk heel zielig bleek…

dolletweeling

3. De dolle tweeling

Ja dit is ook een kostschoolserie. Deze meiden hebben zin om lekker vervelend te doen op school want ze willen helemaal niet naar kostschool! Hier is ook een nieuwe variant van.

babysittersclub

4. De babysittersclub

Ik was dol op deze boeken, omdat het zo’n leuk idee was van die meiden: Ze begonnen hun eigen babysittersclub, echte mini-ondernemers dus! Ze maakten allerlei avonturen mee. Er was ook een thrillervariant van, die ik stiekem verslond, want die mocht ik eigenlijk niet lezen :)

goudelsje

5. Goud-Elsje

O jongens, Goud-Elsje. Deze serie heb ik wel tien keer gelezen en ik heb die van mijn moeder in mijn kast staan, voor mijn dochters, ooit :) Kneuteriger dan dit kan niet, met moeder die zo van schemeren houdt en de vlechten van Goud-Elsje maar het warme, de mooie vriendschappen en de liefde, ach waarom zouden we daar niet juist van genieten?

afkestiental

6. Afke’s tiental

Ach, wat vond ik dit een prachtig boek. De strijd die het gezin leverde en tegelijk de onderlinge warmte (hoewel er wel wat vechtpartijtjes waren geloof ik). En die kolen, of beter, dat eeuwige gebrek eraan.

lenisaris

7. Alles van Leni Saris

Wij woonden vroeger dichtbij een kringloop. Mijn buurjongen reed daar regelmatig heen om voor mij een doos vol pockets van Leni Saris te halen. Als ik ze uit had, bracht hij die weer terug en ruilde ze in voor nieuwe. Ik heb er zeker honderden gelezen. En had natuurlijk met die jongen moeten trouwen, maar dat is niet gebeurd :)

De boeken van Leni Saris zijn zo voorspelbaar als wat: Jongen en meisje ontmoeten elkaar, meestal doordat de jongen het meisje van haar sokken rijdt. Het meisje vindt hem stom en arrogant maar wordt langzamerhand verliefd en heeft dat niet door. Als ze het wel doorkrijgen en in elkaars armen vallen, gebeurt er altijd iets waardoor een misverstand ontstaat en de liefde in de weg staat. Er is dan altijd een derde die de twee weer bij elkaar brengt. De boeken van Leni spelen zich af op kastelen, bij schaatsrevues, in theaters…Als je houdt van lekker romantisch wegdromen is Leni je vrouw. Niet gaan denken dat het in het echte leven ook zo gebeurt :)

Welke van deze boeken heb je weleens gelezen?