Studeren op een niet-christelijke school. Spannend?

De tijd is daar: je gaat studeren! Die overgang van de middelbare school naar studeren kan best spannend zijn. Zeker als je van een christelijke middelbare school overgaat naar een nieuwe, niet-christelijke school of universiteit. Maar weet je: ik heb er zelf onwijs veel (positieve!) dingen van geleerd! In dit artikel vertel ik je mijn eigen ervaringen over het studeren op een niet-christelijke school en geef ik je tips over het omgaan met deze verandering.

Ik studeer op een niet-christelijke universiteit

Oké, voordat ik vertel over de lessen die ik leerde en de tips voor jou, zal ik eerst wat vertellen over op welke scholen ik in mijn leven heb gezeten.Toen ik jonger was heb ik jarenlang op een christelijke basisschool gezeten en daarna ging ik door naar een christelijke middelbare school. Dit waren allebei fijne scholen, waar ik omringd werd door lieve mensen en ik ben opgebouwd in mijn geloof.

Na mijn examens ging ik studeren aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, een niet-christelijke universiteit waar mensen met allerlei verschillende achtergronden rondlopen. Toen ik ervoor koos om hier te gaan studeren, hield het me niet echt bezig dat het een niet-christelijke universiteit was.

Tot ik eenmaal een paar maandjes op de VU rondliep! Ik kreeg al snel twee goede vriendinnen die een totáál andere achtergrond hadden dan ik. We hadden een aantal eigenschappen waarin we op elkaar leken, maar daarnaast hadden we ook een boel ideeën waarin we níet op elkaar leken. Dit heeft me onwijs aan het denken gezet, en daar ben ik tot op de dag van vandaag heel dankbaar voor!

Dit leer van je studeren op een niet-christelijke school

  • Je wereldbeeld verbreedt: Veel van jullie zullen, net als ik, opgegroeid zijn in een christelijke omgeving. Je gaat misschien elke zondag naar de kerk, je vriendinnen zijn christelijk, de scholen waar je op zit zijn christelijk… Op een niet-christelijke school of universiteit ontmoet je veel mensen die niet hetzelfde als jij geloven. Sterker nog: misschien ben je wel een van de enigen die christelijk is. Dit kan soms lastig zijn, maar tegelijkertijd geeft het je wel een veel breder beeld van de verschillende soorten mensen die er in Nederland leven en dat is heel interessant!
  • Levenslessen: Er valt zóveel te leren van mensen met een andere achtergrond dan jij! Ze hebben vaak andere dingen meegemaakt en andere dingen geleerd in hun leven, die ook voor jou ontzettend waardevol kunnen zijn.

Kritisch nadenken over je eigen ideeën en geloof

In een omgeving waar iedereen gelooft, is het makkelijk om ook te geloven. Je hoeft niet echt na te denken waarom je iets denkt of gelooft, want iedereen om je heen gelooft het ook.

In een omgeving waar mensen anders denken dan jij, bijvoorbeeld op een niet-christelijke school, moet je kunnen verantwoorden waarom je iets denkt, want wat jij denkt is niet meer ‘normaal’. Hierdoor leer je om kritisch na te denken over je eigen geloof. ’Waarom geloof ik eigenlijk als de meerderheid van Nederland niet gelooft?’.

Het is spannend om over dit soort dingen na te denken, maar je komt er hierdoor wel achter waar je voor staat!

3 Tips om om te gaan met de overgang naar een niet-christelijke school

Vind jij het spannend om te gaan studeren op een niet-christelijke school? Ik kan het me voorstellen, maar ik denk dat die zenuwen nergens voor nodig zijn! Het kan een grote overgang zijn, maar je gaat er waarschijnlijk veel over jezelf door leren.

Ik wil je graag drie tips meegeven om om te gaan met die overgang.

  1. Openheid: Heb een open en nieuwsgierige houding naar mensen die anders denken. Dit levert veel interessante gesprekken op waarin je veel over de ander en jezelf leert.
  2. Zoek contact: Wordt je geconfronteerd met andere ideeën en zetten die je erg aan het denken, of zorgt het bijvoorbeeld voor twijfel, praat er dan met anderen over. Ook met mensen die wel geloven. Bijvoorbeeld met je ouders, je vrienden of een jeugdleider uit de kerk
  3. Praat met God: Praat met God over wat je meemaakt, over de mensen die je tegenkomt, over de andere ideeën die je misschien in de war brengen. God is degene die jou in je geloof wil sterken, ga dus vooral naar Hem toe.

Liefs!

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 4 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!