Je studie kiezen na de middelbare school

Via het VMBO en MBO naar het HBO…

Hoi! Ik ben Sabine, 21 jaar en studeer Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan Hogeschool Viaa in Zwolle. Nadat ik mijn VMBO -diploma heb behaald, ben ik begonnen aan de opleiding onderwijsassistent op het MBO. Midden in het tweede jaar van deze opleiding kwam ik er achter dat ik daar toch niet helemaal op mijn plek zat. Ik vond het omgaan met kinderen en jongeren ontzettend leuk, maar het dagelijks lesgeven was niet wat bij mij past.

In de stages die ik heb gelopen kwam ik erachter dat ik de gedragsproblematiek van kinderen veel interessanter vond. Samen met mijn coach op het MBO ben ik toen op zoek gegaan naar een studie die hier goed op zou aansluiten. Zo kwam ik uiteindelijk bij de studie MWD terecht.

viaa3

Het kiezen van de juiste school…

Mijn keuze om MWD te gaan doen op Viaa was eigenlijk vrij snel gemaakt. De christelijke identiteit, de kwaliteit en de kleinschaligheid vind ik erg belangrijk.

Ik besloot eerst maar eens een open dag te bezoeken. Ik weet nog goed dat ik me gelijk erg thuis voelde op Viaa. Ik werd open en vriendelijk ontvangen en kon er met al mijn vragen terecht.

Na de open dag heb ik een meeloopdag gehad. Hier heb ik een heel duidelijk beeld gekregen van  de school en de manier van lesgeven. Ook tijdens deze meeloopdag ervoer ik de warmte en het thuisgevoel weer. Ik besloot me daarom in te schrijven voor de studie MWD aan Viaa. Ik studeer nu twee jaar aan Viaa en eigenlijk ervaar ik het gevoel wat ik toen had, nu nog elke dag. Ik word gezien om wie ik ben.

Praten over je gevoel?!

Maar moet je dan ook heel veel over je gevoel praten? Dat is de vraag die ik heel snel krijg van mensen als ik vertel dat ik MWD studeer. Het antwoord daarop is: ja! Maar hier zit natuurlijk een goede reden achter. De opleiding MWD leidt je op tot een professional die in de toekomst mensen gaat helpen met sociale en/of psychische problemen. Hiervoor is het belangrijk dat je je ook goed bewust bent van je eigen gevoelens en gedachten.

viaa2

Ervaring opdoen in de praktijk…

Maar de studie MWD is natuurlijk meer dan alleen maar praten over jezelf. De reguliere opleiding duurt vier jaar. In de eerste twee jaar ben je voornamelijk bezig met het leren beheersen van de theorie. Deze kennis doe je in het eerste jaar niet alleen op school op, maar je gaat ook een dag per week vrijwilligerswerk doen in het werkveld. Omdat ik van het MBO kom en dus al stage-ervaring heb, kreeg ik hier een vrijstelling voor. In het derde jaar loop je tien maanden achter elkaar stage. Het vierde jaar is je afstudeerjaar. In het afstudeerjaar schrijf je je profiel en doe je het eindonderzoek. Het leren buiten de school in de praktijk vind ik zelf heel waardevol.

Het is mijn wens om later in de Jeugdzorg te gaan werken. Ik vind dat kinderen en jongeren het recht hebben om hun eigen talenten te ontdekken en zich moeten ontwikkelen in een veilige en stabiele omgeving. Het lijkt mij mooi om aan deze basis iets bij te dragen!

Kijk voor meer info over de open dagen van Hogeschool Viaa op www.viaa.nl/opendagen

Deze blog is geschreven in samenwerking met Viaa Hogeschool