Studiekeuzestress? Tips van een eeuwige twijfelaar

(Bijna) geslaagd! En dan?

Tja, een fysieke open dag op locatie zat er dit jaar niet echt in voor mbo’s, hbo’s en universiteiten. Dit terwijl je misschien sowieso al op zag tegen het maken van een studiekeuze en je examenjaar ook niet was hoe je het je had voorgesteld. In mijn bijbaan als studentvertegenwoordiger van mijn universiteit (Maastricht University) kom ik dan ook veel scholieren tegen die het ontzettend moeilijk vinden om een studiekeuze te maken.

In de bovenbouw van het vwo vond ik dit ook erg lastig. Mijn broer was begin havo 5 al zeker van zijn keuze voor een hbo-studie. Ik heb daarentegen echt bijna alle studies waar ik toelaatbaar voor zou zijn overwogen. Niet gek dus dat ik nogal gestrest raakte door alle folders, rondleidingen over gigantische campussen, proefcolleges, spam van studieverenigingen en mijn ouders die (goed bedoeld) als twee eendjes achter me aan liepen tijdens open dagen in de hoop dat ik nu eindelijk DE KEUZE zou kunnen maken.

Uiteindelijk heb ik eerst nog het EH-Basisjaar gevolgd aan de Evangelische Hogeschool Amersfoort. Ik vond dit zelf een erg fijne keuze, maar ik zou eigenlijk het alleen aanraden om een tussenjaar te nemen als je hier al voor september een goede invulling voor bedenkt.

Tips & tricks

Als je wel zeker weet dat je gelijk wilt beginnen met een vervolgopleiding heb ik hier een aantal tips voor je:

  • De perfecte studie bestaat niet. Een studie zal dus altijd leuke en minder leuke kanten hebben, stel je hierop in.
  • Een studentenleven bestaat uit meer dan een studie. Zeker als je op kamers wilt gaan is het verstandig om rekening te houden met gemiddelde huurprijzen en de sfeer in een stad. Daarnaast zijn er vaak een heleboel studenten(sport)verenigingen en -organisaties waar je je bij kan aansluiten. Handig om nieuwe mensen te leren kennen en je vaardigheden ook buiten je studie te ontwikkelen!
  • Luister naar je gevoel. Vraag jezelf: zie ik mezelf hier volgend jaar rondlopen? Naar een nieuwe omgeving gaan betekent per definitie dat je uit je comfort zone zal moeten gaan, maar het scheelt wel als je de sfeer op school prettig vindt.
  • Leg contact met studenten die nu de opleiding volgen en vraag naar hun ervaringen. Vaak biedt een opleiding hier mogelijkheden voor. Natuurlijk is het onderwijs dit jaar grotendeels online geweest, maar vraag ook gerust naar hoe de studenten dat hebben ervaren en wat de verwachtingen voor aankomend studiejaar zijn.
  • Als je twijfelt tussen een paar opties: maak een lijstje met aspecten die jij belangrijk vindt in je keuze (en dus niet alleen of je het interessant vindt) en schrijf deze voor elke optie uit. Probeer op deze manier je aantal keuzes terug te brengen. Twijfel je nog steeds? Als je echt alle mogelijke informatie hebt verzameld en er goed over na hebt gedacht zit er soms niks anders op dan gewoon de knoop door te hakken en te beginnen. Je zal namelijk nooit 100% weten hoe de studie is voordat je er zelf aan bent begonnen. Bedenk ook dat je de andere opties niet gelijk hoeft te vergeten. Misschien kan je nog steeds met die onderwerpen bezig door bepaalde keuzevakken te volgen of er binnen een studentenorganisatie mee bezig te gaan.

Kan ik dat wel?

Mocht je het vooral erg spannend vinden om te gaan studeren, dat is ook heel begrijpelijk! Je studiekeuze is waarschijnlijk de eerste grote keuze die je moet maken in je leven. Het is dus niet gek dat je graag in één keer de juiste keuze wil maken. Echter zullen dit soort keuzes blijven langskomen. In je studie zal je moeten kiezen voor keuzevakken en later kies je misschien nog een extra vervolgopleiding. Daarnaast zal je keuzes moeten maken over je carrière, waar je wilt wonen, met wie en hoe je je tijd uiteindelijk wilt investeren. Ik begrijp dat dit laatste rijtje keuzes iets is waar je je nu nog niet heel druk over zal maken. Maar ik hoop dat ik je een beetje kan helpen om te relativeren.

Vaak als ik tegen iets op zie probeer ik na te denken over wat er nu echt mis zou kunnen gaan. Ja, je kan een studie kiezen die uiteindelijk toch niet zo bij je past. Het kan ook dat je pas na een tijdje studeren erachter komt wat je wel echt wilt gaan doen. Dit kost waarschijnlijk wat extra geld en tijd en het proces zal niet makkelijk zijn (dat is een passende studie ook niet per se!). Maar je wordt waarschijnlijk een stuk wijzer en zelfstandiger van die ervaringen en dat kan niemand je meer afnemen.

Tot slot: je studiekeuze is ook iets wat je in gebed mag noemen. Waarschijnlijk zou je het liefst een briefje uit de hemel ontvangen, maar vaak werkt God juist op subtielere manieren, door bijvoorbeeld mensen om je heen.

Veel succes gewenst met het maken van je studiekeuze!

Weet jij al welke studie je wilt gaan doen? Wat vind jij lastig aan het maken van je studiekeuze?

Ook fijn om te lezen: Emma heeft een tijdje geleden een blog geschreven over je studiekeuze in coronatijd. Zij geeft tips om je online te oriënteren.

Photo by Sebastian Mantel on Unsplash