Taarten bakken en talent

Misschien fronste je even met je wenkbrauwen toen je deze titel zag. Wat hebben talent en taarten bakken nou met elkaar te maken? Ik neem je even mee naar een paar weken geleden.

Mijn vriend en ik besloten een keer samen taartjes te bakken. Ik had al een hele poos niet meer in de keuken gestaan terwijl ik bakken wel heel leuk vind. Het idee was om van die schattige mini-taartjes te maken met botercrème. Na een paar filmpjes op YouTube was ik overtuigd dat ik dit gewoon moest kunnen. Helaas heet ik geen Joëlle en ging het een stuk minder makkelijk dan ik had gehoopt en verwacht…

De cake was goed gelukt en de botercrème was mooi glad geklopt. Alles ging goed totdat ik de taartjes moest decoreren. Na het tweede taartje had ik het helemaal gezien. Uiteindelijk lukte het om de taartjes enigszins te bedekken met botercrème, maar ze waren by far niet zo mooi als die op het plaatje. Mijn goede humeur was bij het laatste taartje compleet weg.

Iedereen verzekerde me dat de taartjes lekker waren en er echt wel leuk uitzagen. Ik dacht er later nog eens over na: ik had een hele leuke middag, ik vind bakken leuk dus waarom ben ik nu zo gefrustreerd dat het niet in perfect was? Ik kon er niet tegen dat ik ergens niet zo goed in ben als ik had gehoopt.

Ik weet best dat niet alles in één keer goed kan gaan. Toch ben ik gewend dat dingen lukken als ik mijn best heb gedaan. En dit keer ging dat niet op. Ik had zo erg geprobeerd om die perfecte taartjes te krijgen, maar het lukte gewoon niet. Herkenbaar toch? Ergens zo hard voor werken en dat het nog steeds niet lukt? Voelt oneerlijk hè?

Gelukkig zegt de Bijbel iets heel moois hierover. Lees Mattheüs 25:14-18 maar eens. Daar staat de bekende gelijkenis van een werkgever die zijn werknemers allemaal talenten gaf. De één gaf hij meer talenten dan de ander. Betekent dit dat de ene werknemer meer waard is in de ogen van de werkgever? Nee, juist niet. Als je verder leest ontdek je namelijk dat de werkgever alleen maar verwacht dat de werknemer de talenten die hij kreeg gebruikt. In deze context is een talent een eenheid geld. Toch kun je deze gelijkenis toepassen in deze context. Doe jij je best om wat je hebt gekregen van Hem te benutten? Investeer jij in de juiste dingen? Dat is namelijk wat God van jou vraagt. Meer niet. Een mooie les hè? We kunnen en hoeven niet overal goed in te zijn en dat is maar goed ook.

Voel jij je goed genoeg?

Photo by Hello I’m Nik on Unsplash