Tafelmanieren over heel de wereld

Eten doen mensen overal ter wereld. Maar waar in het ene land de pan leeg eten een compliment is, is dat in het andere juist een grote belediging. In Nederland zijn wij gewend om met mes en vork te eten en boeren laten aan tafel is bij ons echt ‘not done’. Maar hoe zit dat in de rest van de wereld? Mocht je nog op een verre vakantie gaan of ben je benieuwd naar de grappige gewoontes van andere mensen op de wereld, lees dan vooral even verder!

Japan

Houd jij ervan om je soep op te slurpen? Dan zit je in Japan helemaal goed. Volgens de Japanners versterkt het slurpen de smaak en kun je bovendien eten dat nog heel erg warm is, toch al naar binnen werken.

Zelf ben ik een ramp in het eten met stokjes, maar in Japan weten ze er wel raad mee. Let wel op, want er zijn nogal wat regels. Zet je stokjes bijvoorbeeld nooit rechtop in de rijst, want dat is de manier waarop ze eten offeren aan hun overleden voorouders. Oh, en zorg dat je je bord leeg eet, tot de laatste rijstkorrel aan toe! Restjes laten liggen vinden ze respectloos.

tafelmanieren-4

China

Ook in China worden er stokjes gebruikt om te eten. Steek ze ook hier niet rechtop in de rijst, wijs er niet mee naar andere mensen en tik er ook vooral niet mee op tafel of houdt ze op de kop. Kortom: doe er niets anders mee dan eten, dan komt het helemaal goed! Over het laten van een boer na het eten hoef je je hier geen zorgen te maken. De Chinezen vinden dat heel beleefd. Je bord helemaal leeg eten is daarentegen niet zo’n goed plan.

Thailand

Je krijgt in Thailand vaak geen mes bij de maaltijd. Alles wordt vooraf in stukjes gesneden. Let even op voordat je een hap neemt, want je moet eerst met je vork het eten op je lepel schuiven.  Rechtstreeks met je vork eten vinden ze onbeleefd.

Delen van het Midden-Oosten & India

In sommige delen van de wereld wordt er met de handen gegeten. Let op dat je in deze landen nooit je linkerhand gebruikt. Die heeft een taak na een bezoekje aan de WC. De rechterhand wordt gebruikt om te eten en andere dingen op te pakken die niet ‘vies’ mogen worden. Verder kun je in India rustig je bord helemaal leeg eten. Dat wordt gezien als een compliment voor de kok.

Islamitische landen

In Nederland geven wij aan tafel van alles door. In sommige Islamitische landen is dat heel anders. Je mag daar alleen eten van de schalen die dicht bij je staan. Staat jou favoriete eten aan de andere kant, dan heb je gewoon dikke pech. Ook moet je hier opletten dat je je rechterhand gebruikt om te eten, net als in India. Laat daarnaast nooit merken dat je iets niet lekker vindt, dat vinden ze heel onbeleefd. Dus neus dicht en eten maar!

Amerika

Amerika is een land dat qua cultuur meer op Nederland lijkt. Ook de producten en tafelmanieren zijn in onze ogen wat ‘normaler’. Toch zijn er wel kleine verschillen. Zo eten de Amerikanen met hun vork in de rechterhand, wat in Nederland juist als onbeleefd wordt gezien.

Brazilië

Als je er van houdt om met je handen te eten, dan is Brazilië misschien niet de ideale vakantiebestemming voor jou. Alles, zelfs brood en pizza, wordt daar met mes en vork gegeten of in een servetje gedaan. Boeren is onbeleefd, dus je kunt het beste even van tafel gaan als je een burpje op voelt komen. Hou ook altijd je handen boven de tafel en weiger zo min mogelijk eten, dat vinden ze onbeleefd. Een smoesje verzinnen is beter.

Zuid-Korea

Probeer voordat je gaat eten achter de leeftijden van al je tafelgenootjes te komen. In Zuid-Korea mag de oudste persoon namelijk als eerste eten. Dit geldt zelfs bij een tweeling! De rest moet geduldig wachten tot de eerste hap genomen is. En dus is het hopen dat de oudste een beetje honger heeft…

Wat zijn jou ervaringen met eten in het buitenland? Welk land zou je graag eens bezoeken?  

Deze blog werd geschreven door Mieke