Talenten – Durf jij te vliegen?

excelleren (werkw.)

Uitspraak:   [ɛksɛ’lerə(n)]

Vervoegingen:   excelleerde (verl.tijd enkelv.)

Vervoegingen:   heeft geëxcelleerd (volt.deelw.)

 1) Onderscheiden 2) Overtreffen 3) Schitteren 4) Uitblinken 5) Uitmunten 6) Uitschitteren

    7) Uitsteken 8) Zich onderscheiden 9) Te boven gaan

Herken je dat? Dat je ontdekt ergens goed in te zijn, of ergens passie voor blijkt te hebben, maar je het uit angst voor anderen of angst voor falen geen aandacht schenkt? Of in ieder geval niet de aandacht die het verdient?

Wat als…?

Want: Wat als het niet lukt? Wat als ik niet goed genoeg ben? Wat als ik het eigenlijk niet kan? En wat als ik door de mand val? Wat als anderen doorhebben dat ik gewoon maar probeer? Die ‘wat-als’ vragen kunnen je behoorlijk onzeker maken. Het kan er zelfs voor zorgen dat jij je talenten niet ten volle benut, omdat je last hebt van faalangst of omdat je bang bent om op te vallen. Want zeg eens eerlijk: durf jij uit te blinken? Ontdekken waar je goed in bent is één, maar dit talent durven ontwikkelen en gebruiken, daar is soms lef voor nodig. En geloof mij, iedereen is ergens goed in. Als je mij niet gelooft, geloof dan jouw Vader in de hemel, die jou gemaakt heeft met een eigenheid die alleen jou toebehoort.

Talent ontdekken

Misschien heb je jouw talent nog niet ontdekt, dat kan. Misschien heb je zoveel hobby’s en dingen waar je gepassioneerd over bent, dat je even moet afremmen en je moet focussen op een paar specifieke dingen die je nu wilt ontwikkelen. Dat kan ook! Ga eens bij jezelf na… Waar word je warm van? Of, soms is frustratie en verdriet een duidelijkere graadmeter. Wat maakt jou boos? Boosheid is vaak een mooie motivator om in beweging te komen en op die manier je talenten te ontdekken. Zo word ik boos van de oneerlijke kledingindustrie en gebruikte ik mijn schrijftalent om anderen hierover te onderwijzen, hen bewust te maken en hopelijk te motiveren om andere keuzes te maken op het gebied van fast fashion. Op deze manier mag ik inspireren en een verschil maken. Op welk gebied zou jij graag verschil willen maken? Ik ben benieuwd naar jouw talent!

Les 10 | You should fly

“There is something I haven’t told you”, said the horse. “What’s that?” said the boy.

“I can fly, but I stopped because it made other horses jealous.”

 “Well, we love you whether you can fly or not.”

 Wat onderscheidt jou van anderen? Dat is een mooie vraag om eens over na te denken. En ik weet het; door social media zien we soms zoveel hoogvliegers, dat het best spannend kan zijn om jezelf aan de wereld te laten zien. Toch wil ik je de vraag stellen: durf jij te vliegen? Durf jij je plek en ruimte in deze wereld in te nemen? Ik hoop het, want de wereld wacht op iemand zoals jij! Wees niet bang om jezelf te laten zien! God heeft je niet voor niets zo gemaakt zoals je nu bent. Je mag die persoon gaan leren omarmen.

Wat vind jij mooi aan jezelf?

Wat vind je mooi aan jezelf? Om welke eigenschap moet je lachen? Welke eigenschap vind je krachtig? Welke eigenschap ontroert je? Kijk eens naar jezelf alsof je naar een klein kindje (your little girl) kijkt. Dat maakt je vaak een stuk milder en zorgt ervoor dat je minder snel focust op het negatieve en sneller op het mooie en het lieflijke. Want dat is wat je bent: geliefd. Zo intens geliefd door je Maker. Hij houdt van je, met of zonder ontdekte talenten. Vanuit daar mag je voortbewegen. Vanuit daar mag je jezelf eens durven zien als een krachtige, mooie vrouw (of man) die wat bij te dragen heeft aan deze wereld. Want dát is pas hoogvliegen!

Wil je de eerdere lessen uit The Boy, The Mole, The Fox and The Horse lezen? Kijk hier voor deel 1.

Photo by Hybrid on Unsplash