Terugblik 2020: de anderhalvemetersamenleving

Het is bijna nieuwjaarsdag. Op die dag zou ik normaal gesproken een rondje langs mijn familie gaan, heel veel eten en iedereen drie zoenen geven en een hoop kleffe handjes. Dat laatste mis ik niet. Maar de rest… Ik baal ervan dat ik niemand mag knuffelen. Maar nog even, en het jaar is alweer voorbij. Het zal voor veel mensen misschien wel een opluchting zijn: eindelijk een nieuw jaar, een schone lei. Het was voor veel van ons namelijk een zwaar jaar. Ook voor Huis van Belle ging het niet altijd even lekker. We kunnen wel zeggen dat we dit jaar meer dan ooit afhankelijk waren van God. In deze blog wil ik met jullie een terugblik doen op wat 2020 heeft gevraagd, maar ook heeft gebracht. Dingen die lastig waren, maar ook de mooie initiatieven en de hoogtepunten. Dit is een terugblik op 2020 in blogs!

Het jaar van corona

Het woord corona zal wel in elk jaaroverzicht staan. 2020 was het jaar van anderhalve meter, mondkapjes, persconferenties, Irma Sluis, lockdowns, coronagolven, besmettingscijfers, maatregelen, Zoom, Microsoft Teams en ga zo maar door. Sommige woorden had ik vorig jaar nog nooit gehoord, en nu ben ik er elke dag wel mee bezig. Iemand zei laatst zelfs: elk gesprek dat je voert, gaat na een tijdje vanzelf wel over corona. En dat klopte wel redelijk, toen ik erop begon te letten. Bizar om over na te denken. Aan het begin van de coronatijd dacht ik dat het na een paar weken wel weer voorbij zou zijn (ja, echt). En daar zitten we dan, bijna een jaar later.

Corona in de blogs

Op Huis van Belle is er heel veel over corona geblogd. Suzanne schreef aan het begin van de lockdown de eerste coronablog: wat is het eigenlijk voor virus, en wat betekent het voor ons? En toen daarna de lockdown begon, kwamen er veel blogs met lockdowntips: anti-verveeltips, thuiswerktips, wat je kunt doen voor mensen die het nu extra zwaar hebben, hoe je verjaardagen leuk kunt maken, bemoedigende en mooie muziek, hoe het is om in deze tijd iemand te verliezen, hoe je je quarantaine kunt overleven en nog veel meer.

En niet alleen praktische tips, ook bemoedigende blogs: hoe kunnen we dicht bij God blijven leven? Hoe kun je mentaal overeind blijven staan (lees bijvoorbeeld de blog van Yafit of van Hannah)? Hoe ga je om met je angsten (zie de blog van Anouschka of van Hannah). Deze blogs zijn eigenlijk nog steeds actueel: we zitten al in de tweede grote lockdown en anti-verveeltips blijven misschien nodig. Ik merk dat ik zelf vaak denk: hoe lang duurt dit nog? We kunnen in 2021 vaccins verwachten, maar we weten niet wanneer. Of wanneer corona echt uit Nederland is en de maatregelen helemaal weg zijn.

DIY-en

Een vrolijke noot: door al dat thuiszitten hadden veel van ons genoeg tijd om lekker te knutselen of te bakken. Daar zijn dan ook genoeg blogs over verschenen. Een DIY-verrassingspot met leuke activiteiten, een verjaardagsverrassingspakket, zelf kaarten maken of je lege notitieboekjes volmaken. Of bezig zijn met handlettering, een eigen herfststukje knutselen, een doorgeef art-journal en geurzakjes maken. DIY-en deden we ook in de keuken: Eliza heeft een heleboel heerlijke vegetarische recepten geblogd, klik hier voor een overzicht. Eén ding is zeker: we hebben niet stil gezeten. En mocht je nog inspiratie nodig hebben om de komende weken iets leuks te maken, dan heb je veel blogs om je daarbij te helpen! 😉

2021

Bij een terugblik op een jaar als 2020 is het extra waardevol om te kijken naar de toekomst. In 2021 zal het vaccineren in Nederland namelijk beginnen, en dat geeft me hoop voor het verdwijnen van corona. Het zal nog een tijd duren voor iedereen in Nederland is gevaccineerd en de maatregelen echt weg zijn, maar met deze verwachting ben ik al heel blij. Aan de andere kant kunnen vaccins wel veel kritische vragen of zelfs angst oproepen. Daarom zal in de loop van januari een blog over vaccins op Huis van Belle verschijnen.

Hoe dan ook, ik ben heel benieuwd naar 2021 en naar hoe het allemaal gaat verlopen. Hoe denk jij erover? En hoe was 2020 voor jou? Laat het weten in de reacties!

Photo by Anton on Unsplash