Tevreden in een ontevreden samenleving

Morgen wil ik graag met kinderen werken, vandaag vond ik volwassenen eigenlijk toch leuker en volgende week denk ik dat ik liever helemaal niet met mensen wil werken. Eigenlijk is het nooit goed en wil ik altijd wel weer iets nieuws proberen. Eigenlijk vind ik het ook best beangstigend dat ik nu een studiekeuze heb gemaakt en dat ik waarschijnlijk dit werk ook echt ga doen. Als ik mensen hoor over ‘huisje, boompje, beestje’ krijg ik al een beetje de zenuwen, omdat dat me gewoon zo saai lijkt. Ontevreden dus.

Gods koninkrijk

Hoe lang ik ook zoek naar iets nieuws om te leren, om te doen of om te bekijken, tevredenheid geeft het niet. Ik denk dat ik pas tevreden leer zijn, wanneer ik tevreden ben op de plek waar ik nu ben. Wat de toekomst ook brengt, God is erbij. Dat is de grootste reden dat ik tevreden mag zijn. God leeft voor eeuwig. Laatst las ik in Prediker 3, over dat er voor alles een tijd is. Alles komt en gaat weer. Toch mogen we weten dat er één ding voor eeuwig is en dat is het koninkrijk van God. Alles wat je voor God doet, is voor een eeuwig koninkrijk. Alles wat je voor de mensen doet is tijdelijk en levert denk ik vaak ontevredenheid op. In ieder geval wel in mijn leven.

Een tevreden gevoel

Zodra ik mijn zorgen, mijn verlangens en mijn dromen bij God breng, ontstaat er vanzelf een tevreden gevoel. Dan weet ik dat ik op de plek ben waar God me wil hebben. Dat ik eerst hier tevreden aan Gods koninkrijk mag bouwen en dat geeft Hij me vanzelf wel weer een opdracht. Voor mij gaat dit proces met vallen en opstaan, want ik ben vaak niet tevreden met wat ik heb, wie ik ben en wat ik mogelijk zal worden.

Ontevredenheid kan toch ook goed zijn?

Zo veel beroepen spreken mij aan, maar ook zoveel mensen vind ik inspirerend. De samenleving vertelt mij vaak dat ontevredenheid niet erg is. Door apps als Instagram ben ik mezelf continu met anderen aan het vergelijken, waardoor ik vervolgens weer een gevoel van ontevredenheid creëer. Ontevredenheid zorgt voor gedrevenheid die je hogerop brengt. Dat ervoor zorgt dat je plannen zullen slagen. Toch? Of is het beter om tevreden te zijn, in de wetenschap dat God ervoor zorgt dat onze plannen zullen slagen? God geeft ons elke keer wat meer inzicht in de route wanneer we tevreden op Zijn weg lopen. God houdt van ons om wie we zijn en niet om wat we doen. En omdat ik weet dat Hij zo veel van mij houdt, wil ik op Zijn weg gaan.

Ik houd van de Bijbeltekst Jeremia 29:11. Misschien heb je hem wel eens eerder gehoord, maar misschien lees je de tekst nu wel voor het eerst. Probeer deze tekst eens uit je hoofd te leren en herhaal hem als je een ontevreden gevoel ervaart.

‘Mijn plan met jullie staat vast, spreekt de Heer. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: Ik zal je een hoopvolle toekomst geven.’ – Jeremia 29:11 (NBV)

Photo by freestocks on Unsplash