The Boy, The Mole, The Fox and The Horse | Part four

Het is alweer de vierde blog van deze serie. Les vier gaat over angsten. Klik hier om deel 1, deel 2 en deel 3 te lezen! Ik kan alvast verklappen dat het zeker niet de laatste is! Dit boek zit vol schatten, er staan zoveel mooie lessen in die ik graag met jullie wil delen. So stay tuned for more! 

Les 4 | Fear less

 Ben jij weleens bang? Word je soms overvallen door angsten? Of juist heel regelmatig? Er zijn heel veel verschillende soorten angsten. Laat ik er een paar opnoemen:

·  Angst voor het onbekende

·  Angst v oor afwijzing

·  Angst om te falen (faalangst)

·  Angst om niet goed genoeg te zijn

·  Angst om pijn gedaan te worden

·  Angst voor het donker

·  Angst om niets te bereiken

·  Angst om verlaten te worden

·  Angst om (niet) te eten

·  Angst voor het geven van je mening

·  Angst om iets verkeerd te doen

·  Angst om genegeerd te worden

·  Angst om alleen te zijn

·  Angst voor spinnen

·  Angst voor kleine ruimtes

·  Podiumvrees (sociale fobie)

·  Angst voor onweer

·  Hoogtevrees

·  Angst voor naalden of injecties

·  Angst voor pijn

·  Angst om single te blijven

·  Angst voor imperfectie

·  Angst om te vergeten

·  Angst om vergeten te worden

·  Angst om buiten de groep te vallen

Dat zijn er veel, hè…? En dan zijn dit er nog maar een paar… Herken je wat van die angsten? Hoe is dat, om met zo’n angst te leven? Het kan helpend zijn om hier een paar minuten over na te denken, of het voor jezelf op te schrijven.

Voorbeeld

Ik zal een voorbeeld noemen uit mijn eigen leven. Ik ben best wel vaak bang dat ik niet goed genoeg ben, of dat wat ik doe, niet goed genoeg is. Zoals bijvoorbeeld het schrijven van mijn blogs. Ik ben er altijd lang mee bezig, omdat ik elke zin goed overdenk. Komt mijn boodschap duidelijk over? Ga ik niet te snel? Vinden meiden dit eigenlijk wel interessant? Kan ik dit wel opschrijven, want het staat op een openbare website? Vaak helpt het als ik hier voor bid. Mits ik erop kom om ervoor te bidden. En in de praktijk merk ik dat ik zelf vaak doordraaf en keihard aan het werk ben, door me bijvoorbeeld heel veel zorgen te maken, negatieve gedachtes toe te laten of een zin honderd keer te herschrijven (oké, overdreven; you get the point).

Don’t fear it

De Mol vertelt de Jongen het volgende: “Most of the old moles I know wish they had listened less to their fears and more to their dreams.”

 Als je de tijd hebt, laat het eens op je inwerken. Wat vind je hiervan? Wat hoop jij later te zeggen als je terugkijkt op je leven?

De Mol en de Jongen lopen verder. Na een tijdje zien ze een enorm landschap. De Jongen vraagt aan de Mol: “What is that over there?”. Ik stel me zo voor dat hij dit een beetje schoorvoetend vraagt, onzeker over datgene wat voor hem ligt. “It’s the wild.”, said the mole.

“Don’t fear it.”

Angsten

Zo. Toen ik dat las, kwam die wel even bij me binnen. Laat ik je eraan herinneren dat ik het boekje voor het eerst in handen kreeg toen ik op mijn werk was en even een off-day had. Het ging vanbinnen allemaal niet zo lekker en ik verloor me een beetje in zorgen en angsten. Want weet je, soms kunnen angsten je zo overweldigen. Soms sleuren ze je mee de afgrond in en ontnemen ze je het zicht, het zicht op wat God voor je heeft weggelegd. Wat Hij voor je verlangt: vrede, geluk, rust, connectie. Connectie met jezelf en de ander, maar bovenal: connectie met God. Zodat je Zijn volmaakte liefde kunt ontvangen en op Hem kunt vertrouwen.

Niet gevangen maar vrij

Je mag je angsten aan Jezus geven. Hij is niet voor niets voor onze zonden gestorven: Hij heeft dat gedaan zodat de weg naar de Vader vrij is. We zijn vrij om naar de Vader toe te gaan. Maar dat niet alleen, God heeft ons gemaakt om in vrijheid te leven. We hoeven niet gebonden te zijn. Angsten kunnen ons namelijk gevangen houden, ze kunnen ons vastbinden. Ze kunnen ons het geluk ontnemen. Ben jij dit? Maak jij dit nu mee? Laat me je dan iets heel belangrijks zeggen: je hoeft niet voor altijd zo te leven! Ik wil het op je hart drukken, want dat is echt een leugen van satan.

Gods Koninkrijk

Ondanks dat we niet in de volmaaktheid leven, mogen we ook hier op aarde al een stukje van Gods koninkrijk proeven. Sterker nog, het koninkrijk van God woont in jou! Ik wil niet zeggen dat het makkelijk is om je angsten over te geven… Integendeel! Het is namelijk knap lastig. Toch is er één heel belangrijk verschil als je ervoor kiest ze voor Zijn troon te brengen: je hoeft het niet meer alleen te doen. Ik zucht nu diep. Wat een opluchting, wat een troost, wat een rust. Het helpt me om het op me te laten inwerken. “Ik. Hoef. Het. Niet. Alleen. Te. Doen.”. Wat een vrijheid dat alleen al met zich meebrengt!

Minder angsten

Stel je eens voor… Wat zou je doen als je minder angsten zou hebben? Ik wil je aanmoedigen om hier eens goed over na te denken. Maak het beeldend! Geef er eens woorden aan. Want als jij voor jezelf kan inbeelden hoe anders je leven zou zijn, kan dat van onschatbare waarde zijn. Geef je angsten en zorgen maar aan Hem. Als je niet weet hoe dat moet, vertel dat dan maar gewoon. Dat je het niet weet. Vraag maar… Vraag maar of Jezus het voor je wil dragen. Of Hij je wil helpen om je angsten bij Hem neer te leggen en ze bij Hem te laten. En als je dat dan doet… Rijs dan maar op! Schitter maar! Wees de vrouw die je altijd al bestemd was te zijn.

“Imagine how we would be if we were less afraid.”