The power of words

Twee dezelfde soort planten worden in dezelfde omstandigheden neergezet. 30 dagen lang werd er aan kinderen gevraagd om te praten tegen de planten. Tegen de linker plant moesten ze schelden en negatief praten, terwijl ze tegen de rechter plant alleen maar positieve woorden mochten zeggen.  Nadat 30 dagen voorbij waren gegaan bleek de uitkomst even gek als het experiment. De rechter plant was minstens zo mooi als 30 dagen geleden, terwijl de linker plant een hoopje ellende was geworden, zijn bladeren hingen treurig omlaag en er hingen allemaal verrotte bladeren tussen.

Wow, als woorden zelfs kracht hebben op planten, dan des te meer op ons. Woorden worden vaak best snel uitgesproken. Begin maar eens met tellen hoeveel woorden je in een uur zegt. Ik denk dat je uiteindelijk de tel kwijt bent. Woorden zijn net zaadjes die we strooien en ook vaak zorgen voor een oogst. We kunnen zelf kiezen wat voor oogst we willen ;-)

Your words are so powerful… Spreuken 18:21

Er kan zomaar iets uit je mond flippen zonder dat je er iets vervelends mee bedoelde, maar wat toch iets harder aankomt bij de ander dan je misschien had verwacht. Ik hoor mezelf wel eens iets zeggen waarvan ik later denk, had ik dat maar niet gedaan. Ook als je iets aardigs zeg tegen een ander zegt kun je merken dat er een oogst is. Iemand begint te glunderen en te blozen of blijkt je woorden in zijn hart te hebben bewaart en na jaren nog te weten. Soms kan een woord van jou ervoor zorgen dat iemand zijn droom waarmaakt of heel anders naar iets kijkt dan voorheen.

Laat je woorden in plaats daarvan mooie geschenken worden die anderen aanmoedigen; doe dit door woorden van genade te spreken om hen te helpen. Efeziërs 4:29 TPT

Challenge

Kies een dag uit waarin je bewust positieve woorden uitkiest om tegen één bepaald persoon in je omgeving te zeggen. Kijk aan het einde van de dag of je kon merken aan die persoon dat de woorden hem/haar goed deden. (Hierin hoef je niet allemaal complimenten te gaan bedenken, maar probeer bewust positieve woorden te benoemen die je anders misschien alleen in je hoofd dacht, maar nu ook uitspreekt.)

Vriendelijke uitspraken zijn als een honingraat, zoet voor de ziel en een medicijn voor het lichaam. Spreuken 16:24

Effect op jou

Woorden van anderen kunnen ook veel effect op jou hebben. Ik merk bij mezelf dat er weleens woorden terugkomen in mijn hoofd van vier jaar geleden. Woorden van anderen kunnen wortel hebben geschoten in jouw gedachten. Iemand kan tegen je hebben gezegd: “Jij bent echt loner.” De dag erna sta je even alleen bij je kluisje en komt de gedachte dat je alleen bent terug. “Zie je wel”, denk je dan. “Ik ben alweer alleen.” De week erna heb je wat nodig in het winkelcentrum en ga je even snel winkelen. Als je op de stoep staat en een vriendengroepje voorbij ziet lopen, denk je weer:

“Ik ben echt loner, ik ben alleen aan het winkelen en heb helemaal geen vrienden.” De woorden die eerst maar ‘woorden’ waren zijn nu een nieuwe waarheid voor jou geworden, terwijl dit helemaal niet waar hoeft te zijn en je alleen maar een naar gevoel bezorgt.

Roekeloze worden zijn als de stoten van een zwaard, snijdende opmerkingen die bedoeld zijn om te steken en pijn te doen. Maar de woorden van de wijze kalmeren en genezen. Spreuken 12:18, The Passion Translation

Write it down

Zijn er mensen in jouw leven geweest die woorden hebben gezegd die je nog steeds zijn bijgebleven? Pak een velletje papier en schrijf aan de linkerkant woorden van anderen die een positieve ‘oogst’ hebben in jouw leven. (Bv: Iemand die vertelde dat je mooi was toen je zelf via een hele andere bril door de spiegel keek of iemand die liet weten in jou te geloven, wanneer je dat zelf niet meer deed.) Aan de rechterkant schrijf je woorden die je een nare ‘oogst’ hebben opgeleverd. Woorden die een ander tegen je gezegd hebben die vaak ik je hoofd opkomen en je een naar gevoel geven. Dit kan zelfs in een grapje tegen je verteld zijn, maar toch een negatieve indruk hebben achtergelaten. (Bv: “Jij kunt ook niks”, “Je bent echt dom”, “Dat jurkje gaat je echt niet passen” of “Wat ben jij een aansteller”.

De woorden aan de linkerkant hebben jou bemoedigd of aangespoord om iets te doen wat je diep in je hart ook wilde en je een goed gevoel gegeven. De woorden aan de rechterkant kunnen er misschien wel voor gezorgd hebben dat je iets niet meer durft, ergens niet meer heen gaat of de spiegels ontwijkt. Probeer tegenover de woorden van de rechterkant iets positiefs neer te zetten, zoals bepaalde woorden van de linkerkant, Bijbelteksten of andere waarheden. Vind je het lastig, vraag iemand om je te helpen. Zodat er een nieuw zaadje (positief woord) wordt gepland in je hoofd en het andere zaadje (negatief woord) sterft. En luister ook naar de woorden van God!

Photo by Allef Vinicius on Unsplash