Themaboeken – Afscheid nemen

Afscheid nemen is ontzettend moeilijk, maar het is ook iets dat steeds terugkomt in ieders leven. Zelf zal je vast ook weleens afscheid hebben moeten nemen? Misschien van je beste vriendin, omdat ze naar de andere kant van het land verhuist. Of moet je dit jaar afscheid nemen van je klasgenoten en school, omdat je in groep 8 zit. Afscheid nemen van je vriendje, omdat je zes weken met je ouders naar Frankrijk op vakantie gaat. Of een nog veel moeilijker afscheid, als je je misschien in de steek gelaten voelt door iemand van wie je houdt of als er iemand uit je nabije omgeving overlijdt.

Ook in boeken komt afscheid nemen vaak voor. Soms kan het lezen van een verhaal over iemand anders die met hetzelfde worstelt jou helpen. Daarom wil ik jullie graag wat mooie titels meegeven die jou misschien wel kunnen helpen bij het afscheid dat jij hebt moeten nemen of wat nog te gebeuren staat. Ik heb dit thema niet zomaar gekozen. Ik neem namelijk ook afscheid. Van Huis van Belle. Gelukkig nog niet helemaal, want ik blijf betrokken, met name bij ons tijdschrift Belle. Maar ik stop wel met bloggen. Super jammer en een lastige beslissingen, want ook ik vind afscheid nemen niet makkelijk. Ik ga jullie dan ook super missen! Maar eerst nog even mijn laatste blogje, boeken over afscheid!

Ik mis je, ik mis je door Peter Pohl en Kinna Gieth

afscheid2

In dit boek volgen we Tina. Tina is 14 en is de helft van een tweeling. Ze heeft een goede band met haar zus Cilla, al hebben ze ook vaak ruzie. Maar dan komt Cilla om bij een ongeluk. Tina’s wereld staat op z’n kop en ze weet niet wat ze met haar verdriet aan moet. We volgen Tina in haar rouwproces. Ze is boos, voelt zich schuldig, is verdrietig, maar beetje bij beetje wordt haar leven weer wat rooskleuriger. Door dit boek kun je leren, dat hoe vreselijk verdrietig en moeilijk afscheid nemen ook is en hoe onvoorstelbaar het ook lijkt: er komt een moment waarop het weer beter met je zal gaan en je met een glimlach terug kunt denken aan alle mooie herinneringen die je hebt aan iemand.

Spiegels door Alma Post

afscheid3

 Dit boek vertelt over de 14-jarige Ariane. Ariane is erg jaloers op haar beste vriendin June, die veel populairder is dan zij. Als June er dan ook nog eens vandoor gaat met de jongen waar Ariane stiekem verliefd op is, is ze onwijs kwaad. Maar dan gebeurt er iets heel ergs met June, waardoor Ariane afscheid moet nemen van haar beste vriendin zoals ze haar kende, June is voor altijd anders. Als dan ook nog  haar ouders gaan scheiden, heeft ze het heel erg moeilijk. Dit boek is vooral mooi om te lezen, omdat het voor veel meiden heel herkenbaar zal zijn. Ariane moet op verschillende manieren afscheid nemen, maar vooral moet Ariane leren om op eigen benen te staan, in plaats van altijd op haar beste vriendin te leunen. Ze moet afscheid nemen van haar onzekerheid en zelf ontdekken wie ze is.

Aischa door Federica de Cesco

afscheid1

Aischa komt uit een strenggelovig islamitisch gezing. Samen met haar Algerijnse ouders woont ze in Parijs, waar ze ook naar school gaat. Aischa heeft het moeilijk op school, omdat de verschillen met thuis erg groot zijn. Ze wordt verliefd op een Vietnamese jongen, waar haar familie hardhandig tegen optreedt. Aïscha moet een zeer moeilijke keuze maken: zich door haar ouders laten dwingen tot een leven waar ze zelf niet achter staat of kiezen voor een eigen leven, maar voor altijd afscheid moeten nemen van haar familie?

Wanneer moest jij afscheid nemen? Heb jij nog tips voor mooie boeken over afscheid?

Ik heb met veel plezier voor jullie geschreven, hoop dat jullie het ook leuk vonden!

Lees ook eens over oorlogsboeken of boeken die over pesten gaan!

Deze blog werd geschreven door Eline M.