Themaboeken: Pesten

Het mooie aan boeken vind ik dat je er dingen uit je eigen leven in kan herkennen en er meteen een hoop van kunt leren. Daarom zal ik de komende tijd af en toe bloggen over boeken in een bepaald thema. Deze week: pesten.

Bijna iedereen is wel eens gepest, heeft wel eens gepest of heeft gezien dat er iemand wordt gepest, maar niks gezegd. Het is zo lastig om te weten wat je moet doen in zo’n situatie. Boeken kunnen helpen om te weten dat je niet alleen bent en wie weet helpt het je als je zelf met pesten te maken hebt. Hier speciaal voor jullie; drie tips als je graag wilt lezen over pesten.

Spijt! – Carry Slee

Misschien wel het bekendste Nederlandse boek over pesten is het boek Spijt! van Carry Slee. In Spijt! wordt Jochem gepest. Hij is volgens zijn klasgenoten dik en dat is genoeg reden om zijn leven tot een hel te maken. David, die ook bij Jochem in de klas zit, voelt zich schuldig en biedt Jochem hulp aan. Maar is hij nog wel op tijd?

We noemen hem Anna – Peter Pohl

Al een wat ouder boek, maar heel erg de moeite waard, is We noemen hem Anna van de Zweedse schrijver Peter Pohl. Het boek vertelt over Micke, die een brief schrijft aan Anders. Anders is een mager buitenbeentje, dat zowel op school als thuis wordt gepest en mishandeld. Hij zoekt steun bij Micke, maar Micke weet niet goed hoe hij hem moet helpen. In de brief legt hij uit aan Anders hoe het allemaal gegaan is en vertelt hij dat het hem spijt dat hem niet goed lukte om hem te helpen. Heftig, maar heel mooi!

Tirannen – Aidan Chambers

Tirannen is een boek voor en over wat jongere meiden. Een groepje meiden pest jongere kinderen op school. Ze mishandelen, schelden en pakken hun spullen af. Ook Lucy wordt het slachtoffer. Samen met haar vriend Angus probeert ze de meiden te stoppen. Maar wanneer ben je een klikspaan? Wat moet je zelf oplossen en waarvoor heb je volwassenen nodig? Een verhaal waarin wordt laten zien dat niet alles zwart of wit is.

De groeten van groep acht – Jacques Vriens

Groep acht gaat op kamp, maar dat is niet voor iedereen een feest. Frans wordt namelijk erg gepest door drie jongens uit de klas. Ook op kamp wordt hij niet met rust gelaten. Tot Frans ineens verdwenen is. De klas trekt erop uit om hun klasgenoot terug te vinden. Dit boek is denk ik vooral leuk voor meiden tot een jaar of 14.

Heb jij wel eens te maken met pesten? Ken jij nog mooie boeken over pesten?

Lees ook mijn themaboekentips over oorlog en afscheid nemen!

Deze blog werd geschreven door Eline M.