Heftig: tips bij zelfmoordgedachten

Let op: dit artikel kan heftig zijn, en je misschien triggeren. Is dat het geval? Lees dan niet verder, of lees dit met iemand die je vertrouwt. Heb je nu hulp nodig? Bel dan 0900-0113!

Wow, heftige titel gelijk hè? Als dit onderwerp niet zo in je leven is, ben je misschien zelfs wel geschrokken van het woord ‘zelfmoordgedachten’. Maar er is ook een kans dat je juist geklikt hebt omdat je met zelfmoordgedachten rondloopt of iemand kent die ze heeft. Best moeilijk soms wat je daar mee moet doen. Daarom een paar tips voor jou die je hopelijk verder helpen.

Tip 1: praat over je gedachten en gevoelens

Zelfmoordgedachten komen vaker voor dan je denkt. Veel jongeren die ze hebben, houden ze eerst lang in hun eigen hoofd. Ze zien het leven (of de situatie) waar ze op dit moment in leven écht niet meer zitten. Ze zien ook geen oplossingen om hier uit te komen en eigenlijk blijft er nog maar één mogelijkheid over: dood gaan. Alleen dan kun je ontsnappen aan deze situatie. Dat is wat je écht denkt als je met zelfmoordgedachten rondloopt. Mensen om je heen kunnen met goedbedoelde oplossingen of bemoedigingen komen; die bereiken je op dat moment niet. Juist daarom is het belangrijk dat je er over gaat praten. Dat niet diegene naast jou praat, maar dat jij praat. Over je gedachten. Je gevoelens. Je somberheid. Je situatie. Het geen uitweg zien. Praat er maar over en zorg ervoor dat het niet meer alleen in jouw hoofd ronddoolt. En ook al komt er op dat moment geen enkele oplossing: dit lucht écht op en dit is een belangrijke stap voor jou.

(En als jij nu zelf geen zelfmoordgedachten hebt, maar een vriend of vriendin wel; raak niet in paniek. Het is supermoeilijk, maar probeer er maar eens tien vragen over te stellen en er zelf niks over te zeggen. Wat zal je vriend(in) je dankbaar zijn dat zij gewoon mag zijn wie zij is en dat jij hem/haar het waard vindt om naar te luisteren.)

Tip 2: lees/hoor er meer over

Wat gebeurt er nu precies in je hoofd? Waarom denk je wat je nu denkt? Wat is er in de hoofden gebeurd bij andere mensen die ook deze gedachten hebben gekend? Belangrijk om te weten is dat zelfmoordgedachten heel vaak niet tot zelfmoord leiden. Veel mensen komen echt van die zelfmoordgedachten af. Gaan het leven weer zien zitten. Er zelfs weer plezier in krijgen. Iets wat je je misschien totaal niet voor kunt stellen. Neem er eens de tijd voor om er meer over te lezen of ervaringsverhalen te lezen op de website van 113 van mensen die deze gedachten herkennen.

Tip 3: zoek hulp!

Lieve meid, ga dit niet alleen doen. Dat je deze gedachten hebt is níet gek. Echt niet! Maar doe het jezelf niet aan om hier in je eentje in te moeten ploeteren. Als je nog geen professionele hulp hebt, ga er dan naar op zoek. Je kunt een afspraak maken met de huisarts zodat die met je mee kunt denken, maar kunt ook wat laagdrempeliger starten vanachter je laptop. Ga eens naar de website van de organisatie 113. Daar kun je bijvoorbeeld live chatten met iemand, maar daar kun je ook een aantal testjes doen die jou verder kunnen helpen.

De tijd waar je (vriendin) in zit is pittig. Echt heel zwaar. Maar geloof me: een ander gevoel is echt mogelijk, hoe gek dat nu ook klinkt. Kies in ieder geval eens één van bovenstaande tips waar jij nu mee aan de slag gaat.

Photo by Yusuf Evli on Unsplash