Reizen met het OV – 6 tips voor reizen met de bus

Reizen met het openbaar vervoer kan soms best wel spannend zijn, zeker als je het niet zo vaak doet of zelfs helemaal nog nooit gedaan hebt. Al die stations, nummers en tijden kunnen behoorlijk verwarrend zijn. Ik vind reizen met het openbaar vervoer soms net een topsport: je moet goed kunnen lezen, heel hard kunnen rennen en ook nog eens goed kunnen rekenen om zeker te weten dat er genoeg op je ov staat. Ik denk dat het wel tijd wordt voor wat tips, want als je eenmaal weet hoe het allemaal in elkaar zit dan is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk! Omdat er best veel over te vertellen is, maak ik meerdere blogjes waarin ik verschillende vervoersmiddelen en hun regels uitleg.

Reizen met de bus

Het eerste wat ik over de bus wil zeggen is dat deze bijna altijd te laat komt, zeker wanneer je niet bij een station staat te wachten. Maak je dus geen zorgen wanneer hij er nog niet is op de tijd die hij zou moeten komen. Loop ook niet meteen weg, maar wacht nog zo’n 5-10 minuten, want meestal komt de bus binnen die tijd alsnog aan.

1. Check de nummers

Alle nummers op die bussen kunnen behoorlijk verwarrend zijn: welke bus moet je nu nemen? Bij de bushalte hangt meestal een papier waar de nummers opstaan met daaronder alle haltes waar de bus met dat nummer langsgaat. Zo kun je jouw halte zoeken en weet je welk nummer je daarvoor moet pakken.

2. Controleer de richting van de bus

Aan elke kant van de straat staat (meestal) een halte: eentje voor “heen” en eentje voor “terug”. Het is belangrijk dat je goed op het papier kijkt naar de richting van de bus zodat je zeker weet dat je aan de goede kant staat. Een andere manier om het te weten is om te bedenken dat je (waarschijnlijk) niet moet instappen bij de halte waar je uitstapte als je met dezelfde buslijn terug rijdt.

3. Steek je hand omhoog

Om er vrij zeker van te zijn dat de buschauffeur gewoon stopt, is het slim om je hand op te steken wanneer de bus aan komt rijden. Zo ziet de chauffeur dat je in wilt stappen en zal hij sowieso wel stoppen. Wees niet bang dat dit gek is, heel veel mensen doen dit en het hoort een beetje bij het busreizen.

Maar wat als hij je echt voorbij is gereden? Maak je dan geen zorgen. De meeste bussen rijden om het halfuur, en andere om het uur. Kijk op het papier voor de vertrek tijden van jouw bus (goed op het nummer letten) en bedenk hoeveel je dan moet wachten. Als het echt te lang is, bel dan even je ouders of iemand anders op die voor je op internet kan kijken naar hoe je thuiskomt.

4. Druk op het stop-knopje

Wanneer je wilt uitstappen is het belangrijk dat je voordat je bij de halte bent, op de stopknop drukt. Op veel plekken in de bus zit een stopknopje, die moet je indrukken op het moment dat jouw halte de eerstvolgende halte is waar de bus gaat stoppen. Zo weet je zeker dat de bus jouw uitstaphalte niet voorbij rijdt.

5. Plan je route via 9292

Dit is vooral handig voor de meiden met een internetbundel, wanneer je dus kunt internetten zonder wifi. De app 9292 plant je reis keurig voor je uit. Je ziet het busnummer, de vertrektijden, de halte en ook de prijs van je reis. Zo kun je ook checken of de bus misschien later komt en kan je eventueel een nieuwe route opzoeken. Als je geen internetbundel hebt, kun je thuis je reis plannen en er een screenshot van maken met je telefoon.

6. Durf te vragen!

Wanneer je iets echt niet snapt, zijn er vaak wel andere mensen in de buurt die je willen helpen. Vaak wonen ze dan wel in de buurt en kennen ze de buslijn al wel. Durf hen om hulp te vragen, dat is echt niet gek. Ook de buschauffeurs mag je gewoon vragen stellen.

Ik hoop dat je nu een beetje begrijpt hoe reizen met de bus werkt. Wanneer je het eenmaal doorhebt, is het echt niet zo moeilijk als je denkt! Vooral wanneer je gebruik maakt van 9292, is de reis echt best makkelijk. De volgende keer leg ik uit hoe de ov-chipkaart werkt!

Reis jij vaak met de bus?

De volgende Belle gaat over seks en liefde. Alles komt aan bod: sexting, verschillen tussen jongens en meisjes en hoe denken anderen over seks? Wil jij die hebben? Geef je dan voor 1 mei op als clublid en dan ligt die op je mat! Daarnaast krijg je ook nog onze awesome Huis van Belle agenda!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!